Szerbia tiltakozik a magyar álláspont ellen - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. március 19. 19:33
Szerbia diplomáciai jegyzékben tiltakozott az ellen, hogy Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét. Belgrád rosszallása jeléül hazahívta a budapesti szerb nagykövetet.

A Külügyminisztérium szerda kora délután jelentette be, hogy Magyarország elismerte a független Koszovót; a kabinet ezzel párhuzamosan felkérte a külügyminisztert, hogy kezdeményezze az államfőnél a diplomáciai kapcsolatok felvételét az új állammal. Közben a Vajdasági Magyarok Szövetsége megismételte: arra kéri a szerb kormányt, hogy tegyen meg mindent a délvidéki magyarok biztonsága érdekében. Pásztor István, a szervezet elnöke azt mondta: Koszovó függetlenségének magyar elismerése régóta várt döntés, de ennek nem lehet semmilyen negatív következménye a délvidéki magyarok számára.

A módosított konvergenciaprogramban szereplő 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette a kormány a bruttó hazai termék idei növekedésére vonatkozó prognózisát - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János azt is közölte: a kabinet a korábbi 4,8 százalékról 5,9 százalékra emelte idei inflációs várakozását. A miniszter elsősorban a világgazdasági körülményekkel, az Egyesült Államok, valamint az uniós tagországok növekedési kilátásainak romlásával, és a hitelpiaci zavarokkal indokolta a kedvezőtlenebb prognózist. A Fidesz szerint a kormány újabb bizonyítékát adta hiteltelen, rossz gazdaságpolitikájának.

Évi 360 milliárd forint költségkihatással járó, határozott adócsökkentést tart szükségesnek 2009-ben és 2010-ben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Futó Péter, a szervezet társelnöke azt mondta: a következő két évben meg kell szüntetni a vállalkozások négy százalékos különadóját, miközben a munkaadókat terhelő tb-járulékot 3-3 százalékponttal kell mérsékelni. Úgy vélte: javaslataik beilleszthetők a későbbi adóreformba.

Januárban a bruttó átlagkeresetek másfél, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint a reálkeresetek 12 hónap alatt 6,8 százalékkal csökkentek.Továbbra sincs végleges döntés a népszavazás miatt kieső vizitdíj pótlásáról; az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. Ezt az egészségügyi miniszter közölte, miután tárgyalt a szakmai szervezetek képviselőivel. Horváth Ágnes hangsúlyozta: továbbra is azt szeretnék, hogy a társadalombiztosítási alapból biztosítsák a forrásokat erre a célra. Megismételte: a házi gyermekorvosoknak szolidárisnak kell lenniük, ezért továbbra is azt javasolja, hogy az ő vizitdíj-kompenzációjukat osszák szét az összes háziorvosi praxis között. Nem sokkal korábban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozott a vizitdíj-kompenzáció tervezett elvétele ellen. A szervezet közleményében hangsúlyozza: mivel a gyermekellátásért eddig sem kellett vizitdíjat fizetni, jogtalan lenne, ha az erre szánt összeget megvonnák tőlük. Az egyesület tiltakozását a Magyar Orvosi Kamara is támogatja és nem ért egyet a tárca javaslatával a Fidesz sem.

Pert indít és versenyhivatali eljárást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen Debrecen önkormányzata, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt. Kósa Lajos, a település polgármestere elmondta: álláspontjuk szerint az egészségbiztosító visszaél gazdasági erőfölényével és tisztességtelen piaci magatartást tanúsít, amikor úgy köt szerződést a háziorvosokkal, hogy annak feltételeit bármikor egyoldalúan módosíthatja. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem kívánt reagálni a polgármester bejelentésére.

Vizsgálatot indított az ügyészség, mert a Zuschlag-ügy nyomozásánál felmerült, hogy az MSZP volt országgyűlési képviselője tudott arról: titkos módszerekkel gyűjtenek adatokat róla. Az Index internetes portál értesüléseit megerősítette a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza közölte: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen befejeződött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás. Hozzátette: több tanúvallomásban is voltak olyan utalások, amelyek szerint Zuschlag János tudott arról, hogy titkos adatgyűjtés is folyik ellene. Hangsúlyozta: az ügyészségnek kötelessége vizsgálni az ügyet. Az Index korábban azt írta: a Zuschlag-ügy nyomozásánál arról is kérdezték a tanúkat, hogy szerepet játszhatott-e az egykori szocialista képviselő informálásában Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják.