Londoni elemzők szerint "súlyos csapás" lenne a magyar reformok visszafordítása

InfoRádió / MTI
2008. március 19. 12:06
"Súlyos csapás" lenne londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a magyarországi egészségügyi reformok visszafordítása, mivel ebben az esetben jó eséllyel nem csak e szektor átalakítása állna le.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege piaci szereplőknek összeállított, napi felzárkózó térségi elemzései szerdai kiadása külön kitér az egészségügyi reform további sorsáról folyó magyarországi latolgatásokra.

A ház szerint "elkerülhetetlennek tűnik" egy olyan döntés, amelynek alapján az egészségbiztosítási pénztárak teljesen állami tulajdonban maradnak, miután a potenciális magánbefektetők "visszaléptek" az egészségbiztosítási piaci részvételtől, attól tartván, hogy a reformokat egy újabb, ellenzéki kezdeményezésű népszavazás "könnyedén visszafordíthatja".

Ha azonban az egészségügyi reform visszafordításáról születnék döntés, az "hatalmas csapást jelentene" a kormány reform-erőfeszítéseire, és számos más intézkedés esetében is teljes fordulatot vetíthetne előre, áll a JP Morgan szerdai elemzésében, amely szerint a kormányra a lakosság "reformfáradtsága" és az ellenzék is nyomást gyakorol.

A ház szerint várható a 2009-es adócsökkentési tervek jelentős mértékű visszafogása, miután a kormány szeretné elkerülni az újabb negatív hitelminősítői lépéseket. A JP Morgan ezzel a Standard & Poor's múlt hét végi londoni bejelentésére utalt.

A világ legnagyobb hitelminősítője - kevesebb mint másfél évvel a negatív kilátás stabilra javítása után - ismét leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy romlottak a tartós közfinanszírozási konszolidáció perspektívái.