eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fővárosi engedmények a fuvarozóknak

A főváros vezetése kész a kompromisszumra a behajtási díj megemelése ellen tiltakozó fuvarozókkal folytatott tárgyalások során, de nem enged az eredeti célokból - mondta a főpolgármester. Demszky Gábor közölte: Budapest parkolókat épít majd abból a 2 milliárd forintból, amit évente beszed az útjait használó tehergépjárművek tulajdonosaitól.

Kisebb engedményeket tett a fővárosi önkormányzat a behajtási díjak drasztikus emelése ellen demonstráló fuvarozóknak - közölte a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta: néhány helyszín, például a csepeli szabadkikötő célforgalomban mégis megközelíthető lesz korlátozás nélkül.

A 75 tonna alatti kistehergépjárművek 10, az ennél nagyobbak - mivel ezek hétvégén nem közlekedhetnek -, 20 százalék kedvezményt kapnak az éves behajtási díjból. Több övezet esetében bevezetik a kombinált engedélyeket, amelyekhez az eddigi nyolc helyett négy nap alatt, sőt, májustól már online is hozzájuthatnak a fuvarozók, akik számára részletes tarifarendszert, többnyelvű honlapot és ügyfélszolgálatokat ígér a Parking Kft.

Továbbra sem adnak ki viszont biankó engedélyeket, tehát csak rendszám alapján állítanak ki ilyen dokumentumokat.

"Pató Pál-szemlélet"

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a főváros vezetése további radikális intézkedéseket tervez Budapest levegőtisztaságának érdekében. Tervben van egy matricarendszer bevezetése, valamint az, hogy a belváros leendő zöld zónájába csak a legkisebb károsanyag-kibocsátású gépjárművek hajthassanak be - ehhez a KRESZ-t is módosítani kell.

Demszky Gábor tömören "Pató Pál-szemléletnek" minősítette azt, hogy a fuvarozók az M0-s körgyűrű hiányzó szakaszának megépüléséig vártak volna a behajtási díj 18 éve változatlan mértékű összegének megemelésével.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy évente 2 milliárd forintos bevételre számítanak, a rendelkezés betartását pedig májustól a lehető legszigorúbban ellenőrzi majd a rendőrség.

A díjbevételt, pályázati forrásokkal kiegészítve, P+R parkolók építésére fordítja a fővárosi önkormányzat - közölte Demszky Gábor.

A városvezetők szerint az új összegű díjak elviselhető mértékűek, ezért nem kell attól tartani, hogy a fuvarozók és a kereskedők a fővárosi lakosokkal fogják megfizettetni a díjemelést.

A fuvarozók csak félsikerről beszélnek

Minden engedményt köszönettel elfogadnak a behajtási díj ellen tiltakozó teherszállítók, de csak félsikerként értékelik a főpolgármester bejelentését - közölte az InfoRádióval a Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Klinka László kiemelte: éves szinten 2-2,5 millió forintba kerülne az engedély a Budapest egész területére érvényes teherautó-behajtási tilalom feloldására. Az autók többsége minden nap behajt a fővárosba, ha dolgozni akar, így kénytelen lenne kiváltani az engedélyt, de ezzel a probléma nem oldódna meg.

A behajtási díj ellen tiltakozó teherszállítók érdekképviseletére alapított kft. ügyvezetője hangsúlyozta: azt kívánják elérni, hogy a Hungária körútig megmaradjon a behajtási lehetőség, ugyanis a fuvarozók többsége a külső kerületekben dolgozik, és elkerülnék a belvárost.

Klinka László állítja, hogy a keddi forgalomlassító demonstrációban több száz tehergépkocsi vett részt.

Az ügyvezető elmondta, hogy a többi érdekképviselettel tárgyaltak, és hozzájuk kívánnak csatlakozni. Ha ez sikerül, akkor a tárgyalások idejére felfüggesztik az egyéni akciót - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×