Űrprogramban vesz részt Budapest

Infostart
2008. március 17. 14:46
Űrprogramban vesz részt Budapest - döntött hétfői ülésén a fővárosi kabinet. Az előterjesztés szerint az Európai Űrkutatási Ügynökség elindítja az úgynevezett Városi Termográfia Projektet, amelyben több európai nagyváros mellett Budapest is részt vesz.

A 2008-ban kezdődő program során a magyar főváros hőtérképét rajzolják meg. A projekt háttéranyaga szerint napjainkban a nagyvárosokban egyre kegyetlenebb hőség várható.

Ennek több oka van: az aszfaltozás és a csatornázás miatt kisebb a párolgás, így kisebb a hűtés, a sötét útburkolatok több hőt nyelnek el, a gépjárművek és a klímaberendezések pedig tovább melegítik a külső levegőt. Szakemberek szerint ezért a városokban tapasztalható lokális felmelegedés gyengítése és megelőzése az egyik legfontosabb feladat.

A városvezetés megtárgyalta azt a javaslatot is, amely szerint idén kétszeresére, 19-ről 40 főre nő a 4-es metró építését koordináló DBR Metró Projektigazgatóság létszáma. A tavaly erre a célra felhasznált 264 millió forint idén várhatóan 678 millió forintra, jövőre pedig 779 millió forintra növekedik.

A létszámbővítést az előterjesztés szerint a nagyszámú vállalkozó koordinálása és az uniós támogatás bevonásával keletkező többlettevékenység indokolja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást