eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Élt egy évig - várhatóan ma dönt a Parlament a vizitdíj eltöréléséről

Alig több mint egy évig működött a vizitdíj és a kórházi napidíj rendszere. Az Országgyűlés várhatóan ma dönt a díjak eltörléséről. A kormány módosító indítványa értelmében április elsejétől már nem kell fizetni a háziorvosnál, illetve a kórházakban.

Tavaly február 15-én vezette be a kormány a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Az összeg - a szabályozás értelmében - a háziorvosoknál, illetve az intézményeknél maradt. A vizitdíjból és a kórházi napidíjból éves szinten körülbelül 20-22 milliárd forint bevétel származott.

Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: az indokolatlan gyógyszerfelírás és orvos-beteg találkozók számának csökkenése további 40 milliárd forint megtakarítást hozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára.

A betegeknek 300 forintot kellett fizetniük alkalmanként, illetve kórházi tartózkodás esetén naponta. A biztosítottaknak 600 forintba került, ha nem a lakóhelyük szerinti rendelőben vették igénybe a szolgáltatást. Akkor pedig 1000 forintot fizettek, ha beutaló nélkül mentek járóbeteg-szakellátásra, illetve ha nem ott vették igénybe az ellátást, ahová a beutalójuk szólt.

Egyharmad ment béremelésre

Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője úgy fogalmazott: "a vizitdíj nagyjából a rendelők bevételének negyedét adja, s lehetőséget teremt különböző eszközök vásárlása mellett a bérek emelésére is."

A törvény szerint a kórházaknak a vizitdíjból és napidíjból származó bevételek egyharmadát a dolgozók bérének emelésére kellett fordítaniuk.

Csökkent a hálapénz

Az egészségügyi miniszter szerint a vizitdíj és a napidíj egyik legfőbb előnye, hogy csökkentette a hálapénz mértékét. Állítását a Medián felmérésére alapozta, amely szerint tavaly április óta 30 százalékkal csökkent a hálapénz mértéke. A becslések szerint idén mintegy 21 milliárd forintot juttatnak a betegek paraszolvenciaként az orvosoknak.

A hálapénz visszaszorulásában szerepe lehetett a vizitdíj bevezetésének is - vélte Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója.

Az Országgyűlés várhatóan ma dönt a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről, a kormányfő által jegyzett javaslat április 1-jétől helyezné hatályon kívül a korábbi díjfizetésről szóló jogszabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×