Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dávid Ibolya: Gyurcsánynak be kell látnia, hogy távoznia kell

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak az változtatna az országban kialakult patthelyzeten, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.

"Ma a kormányzat joggal népszerűtlen, s azt láthatjuk csak, hogy egy koncepciótlan, teljes mértékben hitelét vesztett vezetés képtelen megoldani azt a helyzetet, amelyet ő maga idézett elő. Ezen a patthelyzeten csak az változtatna, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell, mert az ő személye jelenti ma a fejlődés legkomolyabb gátját" - mondta Dávid Ibolya.

A pártelnök hozzátette: a kormányfő nem tanult semmit abból, hogy március 9-én 3,3 millió ember mondott határozottan nemet a kormányzat politikájára.

Kérdés, hogy két évvel a következő választások előtt megengedhető-e az, hogy ilyen állapot legyen a magyar belpolitikában. Ilyen körülmények között Gyurcsány Ferenc a következő két évben képtelen lesz véghezvinni egy újabb reformfolyamatot - tette hozzá.

Megmozdítaná a piacot


Dávid Ibolya rámutatott: a Goldman Sachs globális befektetési csoport februári elemzése szerint "Gyurcsány Ferenc távozása piacmozdító hatású lehet".

A pártelnök szerint kérdés, hogy a miniszterelnök hónapokig tartó agóniája mit árthat a gazdaságnak, mit árthat a közbizalomnak. Egy új kormányfő, egy hiteles miniszterelnök már önmagában lendületet adhatna a gazdaságnak. Ellenkező esetben a populizmus győzedelmeskedik Magyarország felett - húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc távozása okozhat-e koalíciós válságot, vagy előrehozott választásokat, Dávid Ibolya elmondta: épp ez a koalíció volt az, amely 2004-ben szinte zökkenőmentesen oldotta meg a miniszterelnök-cserét.

Van alkalmas ember a baloldalon

A távirati iroda kérdésére a pártelnök elmondta: egészen biztosan van olyan ember a baloldalon, aki alkalmas lenne a kormányfői feladatok ellátására.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok hónapok óta Gyurcsány Ferenc gyengüléséről beszélnek. A népszavazás után a szakértők rámutattak, hogy a referendum eredménye tovább gyengíti a kormányfő pozícióit, de nem számolnak azzal, hogy ez Gyurcsány Ferenc, vagy a kormány bukását jelentené.

Egy héttel ezelőtt a távirati irodának nyilatkozó nemzetközi gazdasági elemzők sem számoltak Gyurcsány Ferenc közeli távozásával.