Április végére kiderül, mely cégeken adna túl az állam

InfoRádió / MTI
2008. március 17. 20:11
Április végéig kell részletes programot kidolgoznia az állami tulajdon egyes elemeinek magánkézbe adására a kormánynak. Erről az új tulajdonosi programról elfogadott határozat rendelkezik.

A parlament a dokumentumban arra is felkéri a kormányt, hogy a lehető legszélesebb kör számára teremtse meg a részvétel feltételeit, emellett biztosítsa, hogy az állami tulajdonból mindenki egységes elvek szerint részesülhessen, a kedvezményekkel pedig egyforma eséllyel élhessen.

A miniszterelnök január 18-án jelentette be, hogy a kormány új tulajdonosi programja keretében a magyar, illetve a hosszabb ideje Magyarországon élő uniós polgárok tulajdont vásárolhatnak az állami cégekből.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a részletekről nyílt társadalmi vita lesz, így arról is, hogy a tulajdont szerzőknek részletfizetési, adókedvezményt, illetve árfolyamkedvezményt adjanak.

A programba bekerülő vállalatokról és a kibocsátás ütemezéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt. Meg nem erősített sajtóértesülés szerint a programba mások mellett a Magyar Villamos Muvek, a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya-kezelő, illetve a Magyar Posta Zrt. kerülhet be.