eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sólyom az önbecsülésről beszélt a Parlamentben

"Önök úgy vannak itt jelen, mint a nemzet díszei, akiknek teljesítménye az egész országot minősíti, Önök okot adnak nekünk az önbecsülésre, és ezt köszönettel vesszük" - mondta Sólyom László államfő tudományos és művészeti állami kitüntetések átadásán a Parlamentben.

A Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az államfő hangsúlyozta: személyében a nemzet egységének megtestesítőjeként az egész ország nagyrabecsülését fejezi ki, a nemzet háláját rója le az alkotóknak.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt elismeréseket az államfő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át.

Sólyom László hangsúlyozta: a különböző díjak nem jelentenek rangsort, a három díj a három különböző grémium válogatása nyomán azt eredményezi, hogy valóban reprezentatív lista kerül az elnök elé.

A több mint félszáz díjazotthoz szólva kiemelte, hogy örömmel tölti el a bőség, a nemzet által felmutatott teljesítmények sokasága.

A tudományos és művészeti teljesítmények díjazásának kapcsán Goethét idézve úgy vélte, hogy "ezeket nem lenne helyes szétválasztani". Fontos egységben látni a művészetet és a tudományt, mint a magyar kultúra megtestesítőjét - tette hozzá.

Kérdésként fogalmazta meg, hogy a tudomány és művészet csúcsát képviselő réteg és teljesítmény hogyan viszonyul az ország általános kulturális állapotához, műveltségi és erkölcsi szintjéhez. "Nem jut-e eszünkbe, hogy most van egy udvari kultúra a maga behozott, nagyszerű zártságában" - fogalmazott az idei Reneszánsz Évre utalva, de hozzátéve: " hol van a többi, mi van alatta?"

Ne feledkezzünk meg a csúcsok ünneplésekor a kisiskolákról, az általános iskolai tanárokról és gimnáziumokról, a tehetségek gondozóiról és keresőiről, a művészeti oktatás szerepéről - hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy ezek nélkül sem a most díjazott teljesítmények, sem közönségük nem létezne.

A művészetnek és kultúrának megvan az a kánonja, globális mércéje, amihez mérni lehet a teljesítményt - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a díjak ugyanakkor a magyar teljesítmények elismerését jelentik.

"A magyar tudomány és művészet körébe mindazok tartoznak - éljenek bárhol, és legyenek bármilyen állampolgárok - akik a magyar tudományos és művészeti közösség tagjainak érzik és vallják magukat" - szögezte le, és rámutatott: "ez a tudomány és művészet nincsen országhatárok közé szorítva".

Az idén 22 művésznek ítéltek oda Kossuth-díjat, 18 tudós részesült Széchenyi-díjban, míg a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit 15-en vehették át.

A Kossuth-díjban részesített Lukács Gyöngyi operaénekes, Rába György író, költő, műfordító, valamint Ránki Dezső zongoraművész nem volt jelen az ünnepségen. Lukács Gyöngyi helyett lánya, Ránki Dezső helyett fia vette át a kitüntetést. Rába György később veszi át az elismerést. Blaskó Péter színművész pénteken nyílt levélben közölte, hogy Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat; nevét az ünnepségen nem olvasták fel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×