Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rendőrök, demonstrálók és Demszky - képek a fővárosi megemlékezésről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kell új rendszerváltás, nincs szükség \"a Szent Korona-alkotmányra\", aki ilyeneket mond, az a szabadság ellensége - jelentette ki a főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat ünnepségén, a Petőfi-szobornál. Demszky Gábor szavait többször pfujolás és fütty követte, és tojásokat is dobtak felé.

A főpolgármester kijelentette: nem kell új rendszerváltás, hiszen ma Magyarországon a szabadság rendszere uralkodik. Ez a rendszer ugyan nem tökéletes, sokszor igazságtalan és fejlesztésre szorul, de legalább élni lehet a szabadságjogokkal, a többségnek tetsző kormányt és önkormányzatokat lehet választani - fogalmazott.

Hozzátette: aki ma az ősi magyar törvényekre, vagy az Aranybullára hivatkozik, az tűzhet magára akár "levesestányérnyi hatalmas kokárdát", mégsem értett meg semmit abból, amit 1848 tanított, aki a 1848-as nemzeti lobogót árpádsávos zászlóra cseréli, "az semmit sem tud a mi történelmünkről".

Hívhatja magát bárki Kossuth térinek, de ettől még semmi köze nincs Kossuth Lajos örökségéhez, szervezhet Magyar Gárdát, attól még a magyar szabadság ellensége marad - folytatta a szabad demokrata politikus, aki szerint 1848-ban is voltak, akik kereplővel, tojással vagy petárdával érveltek, ők voltak, akik az első szabad választások során kifütyülték Petőfi Sándort.

"Széchenyi javaslatára vezettek be hídpénzt"

Demszky Gábor arra emlékeztetett, hogy a Lánchídon Széchenyi javaslatára vezettek be hídpénzt, mások viszont az ingyenesen használható hajóhídhoz ragaszkodtak, Kossuth Lajos pedig a Parlamentben az arányos közteherviselés mellett érvelt a konzervatívokkal szemben.

A liberális politikus a Fideszre és a népszavazásra utalva vont párhozamot az akkor történtek és a mai politikai helyzet között, amikor azt mondta: ma is vannak konzervatívok, akik szerint magyarok önbecsülésének győzelmét jelenti, hogy továbbra is minden terhet négymillió adó- és járulékfizetőre hárítunk rá.

Szerinte ma is vannak politikusok, akik az ingyenes, de használhatatlan hajóhidat ajánlják nekünk, a hídpénz és a Lánchíd helyett, vagy azt mondják, hogy hídpénz nélkül is lehet Lánchidakat építeni, mondjuk lottóbevételekből.