Dávid Ibolya: 1848 tanulsága, hogy egy kis nemzet is lehet erős

InfoRádió / MTI
2008. március 15. 11:35
Az MDF elnöke szerint a nemzet 1848-ban megvalósította a szabadság szintézisét, amikor testvériességen és társadalmi igazságosságon alapuló hazát akart. Dávid Ibolya az Isaszegen tartott ünnepi megemlékezésen hangsúlyozta: vekkercsörgetéssel, vagy a reform szó imamalomkénti ismételgetésével még soha senki nem ért el valódi eredményeket.

Az MDF elnöke szerint a 160 évvel ezelőtt kezdődő forradalmat az óriások teremtették. Dávid Ibolya az Isaszegen tartott ünnepi megemlékezésen hangsúlyozta: ma szinte minden nap kiáll elénk valaki, aki azt harsogja, hogy új reformkorban élünk. Felemlegeti a régi nagyokat, de szavai üresen csengenek, mert hiányzik belőle a valódi karakter, a történelemformáló alkat és a nemes politikai szándék.

1848 tanulsága az, hogy egy kis nemzet is lehet erős, ha tagjai összefognak, de az összefogás csak akkor ér el eredményt, ha az egész nemzetet szolgáló célja van - tette hozzá az ellenzéki párt elnöke.

Zászlólobogtatással, vekkercsörgetéssel vagy a reform szó imamalomkénti ismételgetésével még soha senki nem ért el valódi eredményeket - hangsúlyozta Dávid Ibolya, aki szerint mára feledésbe merült 1848 összefogásának valódi jelentése.

Ma sokan összefogáson azt értik, ha valaki szó nélkül saját véleményét, értékeit feladva masírozik be valamilyen zászló alá. 1848-49-ben nemzetünk nagyjai azért fogtak össze, mert felismerték a történelmi pillanatot, amely cselekvésre késztette őket - vélte az MDF elnöke.

"A jelenkor politikájának terméketlensége pont azon történelmi program kudarcát vetítik előre, amelyért 48 hősei oly sokat küzdöttek" - mutatott rá Dávid Ibolya, akinek ünnepi beszédét két-háromszáz ember hallgatta. A beszédet "hazaáruló, tolvaj banda" bekiabálás zavarta meg, de rendőri beavatkozásra nem volt szükség.