Nem fogadja el a Kossuth-díjat Blaskó Péter

InfoRádió / MTI
2008. március 14. 09:15
Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat Blaskó Péter Jászai Mari-díjas, érdemes művész. A kormányfő tudomásul veszi a színművész döntését - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Blaskó Péter színművész úgy döntött, hogy a miniszterelnök személye elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész ezt a Gyurcsány Ferencnek írt, a Magyar Nemzet pénteki számában közzétett nyílt levelében jelentette be.

Blaskó Péter nyílt levelében azt írja, hogy a Kossuth-díjat - amelynek egyébként végtelenül örül, és köszöni azoknak a művésztársainak, akik méltónak találták erre a kitüntetésre - nem fogadja el, mert tiltakozni szeretne a miniszterelnök ellen, aki "ezt az országot tönkretette, kiárusította".

Tudomásul vesszük Blaskó Péter döntését, hogy nem fogadja el a Kossuth-díjat - mondta a kormányszóvivő. Daróczi Dávid szerint az elismerés nem Gyurcsány Ferenc, hanem a Magyar Köztársaság díja, ezért a művész gesztusa sem Gyurcsány Ferencnek, hanem a Magyar Köztársaságnak szól.