Az MDF egyfordulós parlamenti választásokat szeretne

InfoRádió / MTI
2008. március 14. 11:58
Az MDF törvénymódosítást nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben az egyfordulós, listás parlamenti választások bevezetését javasolja. Az ellenzéki párt azt is szeretné elérni, hogy a helyi népszavazás feltételei megegyezzenek az országos népszavazás feltételeivel.

Az MDF a valóban demokratikus és átlátható választói döntés érdekében az egyfordulós parlamenti választások bevezetését javasolja.

Almássy Kornél alelnök hozzátette: a helyi ügyekben döntő népszavazások esetében a sikeresség feltételéül azt szabná, hogy az összes választásra jogosult polgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adjon.

Az ellenzéki párt a jövő héten nyújtja be erre vonatkozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek - mondta el az InfoRádióban Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke.

Elképzelhető, hogy az MSZP támogatja az MDF egyfordulós, listás választási rendszerről szóló javaslatát - mondta az InfoRádiónak Wiener György. A szocialista képviselő hozzátette: a javaslattal - egyebek mellett - jóval olcsóbbá, és jobban áttekinthetővé válhat a választási rendszer.

A szocialista politikus ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz, a KDNP és az SZDSZ támogatná az MDF javaslatát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Wiener György (MSZP)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lasztovicza Gábor, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást