eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A rendőrség még szigorúbban lépne fel az ittas vezetők ellen

További szigorításokat kezdeményez a rendőrség az ittas vezetők számának csökkentése miatt. Erre azért van szükség, mert még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé. A rendőrség szerint az ittas vezetésre vonatkozó szabályokon csak akkor lehet lazítani, ha az emberek megtanulják, hogy két-három pohár ital után már nem vezethetnek.

A rendőrök a január 20-a óta alkalmazott zéró toleranciának megfelelően a helyszínen elveszik a sofőr jogosítványát, ha az alkoholszonda elszíneződik. Azóta napi 20-22 jogosítványt vontak be a rendőrök, azaz összesen mintegy ezret - mondta az InfoRádióban Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Akinek a vérében 0,8 ezreléknél több alkoholt mutatnak ki a műszerek, az bűncselekményt, akinél ennél kevesebbet, az szabálysértést követ el.

A rendőrség azonban tovább szigorítaná a szabályt, mert az adatok azt mutatják: még mindig sok az ittas vezető, ráadásul Magyarországon a halálos kimenetelű vagy sérüléssel járó balesetek csaknem 14 százaléka az alkoholfogyasztásra vezethető vissza. Nyugat-Európában ez az arány 4 százalék alatt van.

Az ORFK szerint a büntető törvénykönyvet úgy kellene módosítani, hogy a jelenlegi 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék felett bűncselekmény legyen az ittas vezetés, ez alatt pedig szabálysértés.

Elképzelhető, hogy lazuljanak a szabályok - feltételekkel

A magyar és sok európai szabályozás között az a különbség, hogy nálunk a határ alatt is szabálysértésnek minősül az ittas vezetés, míg sok helyen ennek semmilyen következménye nincs.

Komáromi Endre elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon is lazuljanak a szabályok, ehhez azonban szerinte előbb azt kellene megérteniük az embereknek, hogy hatalmas különbség van egy pohár bor és két-három elfogyasztása között. Õ úgy látja: amíg az emberek nem tartanak mértéket, addig az előírásokat csak szigorítani lehet.

Az InfoRádió által megkérdezett közlekedési szakjogász azonban nem ért egyet a változtatással, amely szerinte jogbizonytalanságot és bírósági perek sorozatát eredményezi majd.

Koma Péter úgy látja: az ezrelékek tologatása követhetetlenné teszi a szabályt, ráadásul aggályosnak tartja azt a tervet is, amely szerint az ittas vezetőket nem vinnék kórházba, hogy vért vegyenek tőlük és az alapítanák meg a vérükben lévő alkohol szintjét, ehhez a helyszíni szondát használnák.

Az ügyvéd szerint ez azonban annál pontatlanabb, minél kisebb alkoholszintet vizsgálnak vele. A szabályozás így perek sorozatát indíthatja el.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×