Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország már a külföldi munkavállalók számára sem vonzó célpont

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A KSH friss számításai szerint visszaesett Magyarországon a pozitív vándorlási egyenleg. A KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa hozzátette: Magyarországnál már az unióhoz velünk vagy utánunk csatlakozott országok is vonzóbb célpontok.

A bevándorlási egyenleg hosszú időn át pozitív volt Magyarországon, vagyis többen érkeztek hozzánk külföldről, mint ahányan elhagyták hazánkat. Ez megtorpanni látszott 18 ezer fő körül az ezredforduló táján, és, most úgy tűnik, hogy csökkent - tájékoztatta az InfoRádiót a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Melegh Attila közölte: Magyarország immár kevésbé vonzó célpont azon külföldiek számára, akik hazájukon kívül akarnak munkát vállalni.

Magyarországot nem fogják elözönleni a külföldiek, hiszen rossz a munkaerőpiac, rosszak a körülmények - hangsúlyozta a szociológus.

Megváltozott a számunkra fontos migrációs tér is, hiszen például Románia is EU-tag lett, és, bár közel 3 millió román állampolgár dolgozik keleti szomszédunk határain kívül, de főleg Olasz- és Spanyolországban - mondta a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Rossz gazdasági mutatók

A gazdasági környezet is változott: míg Magyarország gazdasági mutatói kifejezetten rosszak, addig Romániában a befektetés csúcsot ér, így bizonyos szakmákban munkaerőhiány van, emiatt megpróbálják visszacsábítani a külföldön dolgozókat - magyarázta Melegh Attila.

Magyarország az olyan szakmákat keresők számára lett kevésbé vonzó, amelyek nem nyújtanak versenyképes feltételeket vagy perspektívát a bevándorlók számára, ilyen például az egészségügy vagy az idősgondozás. Az egészségügy reformja, a kórházak bezárása miatt sokan elgondolkodnak a távozáson, és a diákok jelentős része is azon töri a fejét, hogyan tud külföldön tanulni, érvényesülni - közölte a szociológus.

Ebből az új típusú vándorlásból Magyarország nem jön ki jól - fűzte hozzá a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Hanganyag: Torda Júlia