eur:
394.38
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország már a külföldi munkavállalók számára sem vonzó célpont

A KSH friss számításai szerint visszaesett Magyarországon a pozitív vándorlási egyenleg. A KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa hozzátette: Magyarországnál már az unióhoz velünk vagy utánunk csatlakozott országok is vonzóbb célpontok.

A bevándorlási egyenleg hosszú időn át pozitív volt Magyarországon, vagyis többen érkeztek hozzánk külföldről, mint ahányan elhagyták hazánkat. Ez megtorpanni látszott 18 ezer fő körül az ezredforduló táján, és, most úgy tűnik, hogy csökkent - tájékoztatta az InfoRádiót a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Melegh Attila közölte: Magyarország immár kevésbé vonzó célpont azon külföldiek számára, akik hazájukon kívül akarnak munkát vállalni.

Magyarországot nem fogják elözönleni a külföldiek, hiszen rossz a munkaerőpiac, rosszak a körülmények - hangsúlyozta a szociológus.

Megváltozott a számunkra fontos migrációs tér is, hiszen például Románia is EU-tag lett, és, bár közel 3 millió román állampolgár dolgozik keleti szomszédunk határain kívül, de főleg Olasz- és Spanyolországban - mondta a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Rossz gazdasági mutatók

A gazdasági környezet is változott: míg Magyarország gazdasági mutatói kifejezetten rosszak, addig Romániában a befektetés csúcsot ér, így bizonyos szakmákban munkaerőhiány van, emiatt megpróbálják visszacsábítani a külföldön dolgozókat - magyarázta Melegh Attila.

Magyarország az olyan szakmákat keresők számára lett kevésbé vonzó, amelyek nem nyújtanak versenyképes feltételeket vagy perspektívát a bevándorlók számára, ilyen például az egészségügy vagy az idősgondozás. Az egészségügy reformja, a kórházak bezárása miatt sokan elgondolkodnak a távozáson, és a diákok jelentős része is azon töri a fejét, hogyan tud külföldön tanulni, érvényesülni - közölte a szociológus.

Ebből az új típusú vándorlásból Magyarország nem jön ki jól - fűzte hozzá a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×