eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fidesz: lesznek újabb javaslatok a kieső bevételek pótlására - a nap legfontosabb hírei

Újabb javaslatot készít a Fidesz a népszavazás miatt kieső vizitdíjak, kórházi napidíjak és tandíjak pótlására, ha az Országgyűlés nem támogatja a párt mostani előterjesztését. Áder János fideszes országgyűlési képviselő részleteket nem közölt az esetleges új törvénytervezet tartalmáról, csak annyit mondott: a kieső bevételek pótlását könnyen meg lehet oldani a költségvetésen belüli átcsoportosítással.

A Fidesz a korábban már az Országgyűlésnek benyújtott előterjesztésében 15,8 milliárd forintos átcsoportosítást javasol a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatti bevételkiesés idei pótlására. A párt 2009-től a játékadóból befolyó mintegy 41 milliárd forintot fordítaná az oktatási és egészségügyi fejlesztésekre.

Az egészségbiztosítók szerint kockázatos belépni a rendszerbe

Bizonytalanná válhat az új egészségbiztosítási rendszer működése, miután az InfoRádió értesülése szerint abba nem lépnének be a Magyarországon egészségbiztosítással foglalkozó nagy cégek. A fő kifogás az, hogy túl kockázatos a piacra való belépés a népszavazás végeredményének ismeretében. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója az InfoRádióban úgy vélte: a rizikót korábban a törvényi hiányosságok és a hirtelen változtatások okozták, most viszont többről van szó, az emberek bizalmatlanságáról, és bizalom nélkül nem lehet tagokat, szolgáltatókat megnyerni. Az egészségbiztosítási törvény 22 pénztár létrehozását írja elő, ebből 18 a megyékben, 4 pedig Budapesten és Pest megyében alakulna meg. Korábban a Fidesz és a KDNP jelezte: törvényjavaslatot nyújtanak be a jogszabály hatályon kívül helyezése érdekében.

Hétfőn szavaz a parlament a javaslatokról


Hétfőn szavaz a parlament a népszavazással összefüggő kormánypárti és ellenzéki törvényjavaslatról, illetve a beérkezett kilenc módosító indítványról - mondta a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin azt is közölte: a jövő heti kétnapos ülés után legközelebb március 31-én ülésezik a parlament.

Megszűnik az Országos Addiktológiai Intézet

Kétszázhatvan szenvedélybetegséggel foglalkozó szakember írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyben sérelmezi, hogy az Egészségügyi Minisztérium májustól megszünteti az Országos Addiktológiai Intézetet. Az aláírók azt kérik Horvát Ágnes minisztertől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az intézmény megszüntetéséről szóló döntését. A tiltakozó szakemberek levelében az áll, hogy a lakosság 10 százaléka küzd jelentős alkoholproblémával, a nikotinfüggőség pedig jelentős növekedést mutat a serdülőknél is.

Adószakértőkkel tárgyalt a kormányfő

A miniszterelnök szerint Magyarország versenyképességét korlátozza a munkát terhelő adók és járulékok nagysága és szerkezete. Gyurcsány Ferenc, miután a Parlamentben adószakértőkkel tárgyalt, hozzátette: komoly gondot jelent, hogy kevesen fizetnek viszonylag sok adót. A kormányfő emlékeztetett arra: tavaly az adózók 60 százaléka havi 150 ezer forintnál kevesebb jövedelmet vallott be és csak 10 százalékuk 300 ezernél többet.

A kormány az álláskeresőkért

A kormány tervei szerint három évig teljes adó- és járulékmentességet kaphatnának a regisztrált álláskeresőket alkalmazó vállalkozások a leghátrányosabb helyzetű 47 kistérségben - jelentette be a szociális és munkaügyi miniszter. Lamperth Mónika azt is közölte: az álláskeresőket arra is ösztönözni akarják, hogy ha tudnak, mielőbb helyezkedjenek el.Inflációs becslés: 5,9 százalék

Az Ecostat szerint júliusban 5,9 százalékkal lesznek magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbiaknál. A Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában az is olvasható, hogy 2008 júliusában a költségvetési szférában várhatóan 5, a versenyszférában pedig előreláthatóan 7,1 százalékkal lesznek magasabbak a keresetek, mint az előző év azonos időszakában.

Gond van a HÉV-vel

Nem akarnak anyagi támogatást adni a HÉV-vonalak által érintett települések a BKV-nak a vállalat költségvetési hiányának csökkentéséhez, de készek együttműködni a járatok vonzóbbá tételében - közölte a Pest megyei közgyűlés fideszes elnöke. Szűcs Lajos elmondta, hogy a 16 település kész kivenni a részét például a peronok komfortosabbá tételében, az állomásépületek felújításában, valamint P+R parkolók létesítésében.

Előzési tilalom - kísérleti jelleggel

Kísérleti jelleggel előzési korlátozást vezetett be a teherautók számára a közlekedési tárca az M1-es és az M3-as autópálya egyes szakaszain. A minisztérium tájékoztatása szerint a korlátozás célja, hogy - a megnövekedett áruforgalom mellett - gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a főváros megközelítése a személygépkocsin közlekedők számára.

Előbb indulnak a balatoni sétahajók

A korábbi éveknél előbb, már március 15-én elindítja néhány sétahajóját Balatoni Hajózási Zrt. - közölte a cég vezérigazgatója. Horváth Gyula elmondta: a kellemes időjárásnak köszönhetően, és a tavaly ilyenkor tapasztalt nagy balatoni vendégforgalomra tekintettel Balatonfüredről és Siófokról már szombaton elindulnak majd sétahajók.

Vízumkérdésről tárgyal Washingtonnal az EU

Tárgyalások kezdődnek az Európai Unió és az Egyesült Államok között a vízumkérdés rendezéséről, de Washington folytatja majd a kétoldalú megbeszéléseket az egyes tagországokkal is. Erről a közösség és az amerikai diplomácia képviselőinek szlovéniai tanácskozásán jött létre megállapodás. Göncz Kinga külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: Magyarország nem vár az egységes uniós álláspontra a kérdésben. Az Egyesült Államok és Magyarország között a jövőbeni vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatról holnap kezdődnek egyeztetések Washingtonban.

Németország ötévente választana

Németországban ötévente tartandó parlamenti választásokra tett javaslatot a Bundestag elnöke. Norbert Lammert úgy vélte: a jelenlegi négy éves periódus az egyik fő oka a csökkenő szavazói részvételnek. Hozzátette: a tartományi és a szövetségi választások időpontját jobban egymáshoz kellene igazítani.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×