Már felesleges az óraátállítás?

Infostart
2008. március 12. 22:00
Amerikai tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az óraátállítás már nem éri el korábbi célját, vagyis nem csökken az energiafogyasztás. Boros Norbert, az ELMŰ szóvivője elmondta, a megváltozott szokásoknak és a fejlettebb technikai berendezéseknek köszönhetően Magyarországon sem csökken a fogyasztás attól, hogy egy órával átállítjuk óráinkat.

Amerikai tudósok szerint több éve már nem csökkenti az energiafelhasználást a nyári időszámításra való átállás, és a kutatási eredményt megerősítette az Elektromos Művek szóvivője is.

Boros Norbert az InfoRádióban elmondta: az utóbbi években jelentősen megváltoztak a fogyasztási szokások, az emberek többet néznek például televíziót, ami növeli az áramfogyasztást.

A megtakarítás egyik fő forrása az volt korábban, hogy a közvilágítás működtetésében el lehetett tolni egy órával a bekapcsolást, ám ma már nem eszerint működnek ezek a rendszerek - fejtette ki. A szóvivő hozzátette: a lámpák bekapcsolását egy sokkal rugalmasabb rendszerben a mindenkori sötétség vagy világossághoz kapcsolódóan lehet indítani.

Boros Norbert hangsúlyozta: immár nincs annak jelentősége, hogy az óra mit mutat, a lámpák akkor világítanak, amikor sötét van. A sötétség ideje ugyanakkor nem változik, a téli éjszaka ugyanolyan hosszú marad, csak máskor lesz - emelte ki.

Az óraátállítással járó, 5-10 éve még meglévő jelentős előny már eltűnni látszik, és ez a rendszer már nem hozza azt a nagy előnyt, amit korábban reméltek tőle - közölte az ELMŰ szóvivője.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást