Kína lezárta a Mount Everestet - magyar hegymászók is pórul járhatnak

Infostart
2008. március 12. 07:00
Kína váratlanul bejelentette: a tavaszi hegymászóidényben nem enged be külföldi expedíciókat a Mount Everestre. Kína arra készül, hogy fölvigye az olimpiai lángot az Everestre, és a kínaiak szerint ezt akadályoznák az expedíciók. Klein Dávid és Várkonyi László hegymászók pénteken indultak volna az Everestre, de most engedély nélkül azt fontolgatják, hogy esetleg elhalasztják az expedíciót, vagy a nepáli oldalról próbálkoznak.

A kínai kormány úgy döntött, hogy nem enged be külföldi hegymászó expedíciót a Mount Everest északi oldalára, mert attól félnek, hogy egy Tibetet pártoló mozgalommal megzavarnák az olimpiai láng felvitelét - mondta az InfoRádiónak Klein Dávid hegymászó.

Kiemelte, hogy ez a Várkonyi Lászlóval tervezett expedícióját is súlyosan érinti, hiszen az északi oldalról kívántak indulni pénteken.

Klein Dávid ugyanakkor hangsúlyozta: lesz expedíció, csak azt kell eldönteni, hogy időpontot, oldalt, vagy hegyet módosítanak. Vagyis áttehetnék őszre az expedíciót, megpróbálkozhatnának a nepáli, azaz a déli oldalról indulni, vagy egy másik nyolc ezer méteres csúcs meghódításának is nekivághatnak.

A lehetőségeket egyelőre megfontolják a hegymászók, de várhatóan kitartanak az Everest mellett - tette hozzá.

A hegymászó kiemelte: nem tudják, hogy Nepálba beengednék-e őket egyáltalán, és ez megduplázná az expedíció költségeit is.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást