eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Csalással vádolta a Fideszt Gyurcsány - nap legfontosabb hírei

A szocialista pártelnök szerint a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb csalása történik Magyarországon most, a népszavazás után. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis míg a referendum előtt az ellenzék azzal érvelt, hogy az egészségügynek nem jelent komoly bevételt a vizit-, illetve a kórházi napidíj, amelyek nem érintik a költségvetést, vasárnap este már arról beszéltek, hogy a kormánynak pótolnia kell ezeket a forrásokat.

A szocialista pártelnök szerint a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb csalása történik Magyarországon most, a népszavazás után. Gyurcsány Ferenc az MSZP budapesti tanácsának egyik rendezvényén azt mondta: a referendum előtt az ellenzék azzal érvelt, hogy az egészségügynek nem jelent komoly bevételt a vizit-, illetve a kórházi napidíj, amelyek nem érintik a költségvetést, vasárnap este azonban már arról beszéltek, hogy szükség van erre a bevételre, és a kormánynak pótolnia kell ezeket a forrásokat. Úgy fogalmazott: aki ráveszi az embereket egy olyan magatartásra, amelyről mindvégig tudja, hogy egy sor problémát fog előidézni, az csal.

A Fidesz elnöke szerint az idén mindössze a teljes magyar költségvetés egy ezreléke a népszavazás miatt kieső összes bevétel. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: éppen ezért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj pótlásához a kormány részéről nem a pénz hiányzik, hanem az akarat. Az ellenzéki párt elnöke azt mondta: a népszavazáson született eredmény az idén 15,8 milliárd forintot érint, és szerinte ezt a pénzt a kormányzati luxuskiadások, például a reklámok vagy a felesleges bérek csökkentésével ellentételezni lehet. Orbán Viktor hangsúlyozta: az egészségügyi alapellátás biztosítására az alkotmány kötelezi az ország mindenkori vezetését. Úgy vélte: a kérdések 85 százalékos támogatottsága mellett nem lehet arra hivatkozni, hogy az emberek reflexből szavaztak.

Ágazati egyeztetést kezdeményez a népszavazás után kialakult helyzetről az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes közölte: tervei szerint a háziorvosok, a kórházak, a járóbeteg-szakellátók, a kamarák és a szakmai kollégiumok képviselőivel tárgyal a lehetséges kárenyhítésről. A miniszter hangsúlyozta: az egészségügyi kassza keretein belül nyitott minden kezdeményezésre, de konkrét javaslatokat vár, forrásmegjelöléssel.

A villamosenergia-ár inflációnövelő hatásának kivédése a kormány célja a Magyar Villamos Művek Zrt. szervezeti átalakításával és az árampiac szabályozásának módosításával - mondta a pénzügyminiszter. Veres János azután beszélt erről, hogy a miniszterelnök felkérte: tegyen lépéseket az árampiac valódi liberalizálására. A miniszter korábban a szakhatóságok tanulmányaira hivatkozva azt mondta: a Magyar Villamos Művek erőfölénye korlátozza a versenyt, ami növeli a fogyasztók kiszolgáltatottságát és magas árakat eredményez. A Fidesz szerint az árampiaci liberalizáció kudarcát a rossz előkészítés okozta, az árak emelkedéséért a kormány a felelős.

Távozik posztjáról a gazdasági tárca közlekedésért és energetikáért felelős szakállamtitkára. Felsmann Balázs az InfoRádiónak nem kívánta indokolni döntését. A minisztérium azt közölte: a tárca vezetője sajnálattal vette tudomásul a politikus elhatározását. Korábban az Index azt írta: a szakállamtitkár döntésének hátterében az áll, hogy a minisztérium piacpárti javaslatait rendre átírja az MSZP-frakció.

Magyarország napokon belül aláírhatja az Egyesült Államokkal az amerikai vízummentességről szóló nyilatkozatot - erősítette meg a távirati iroda információját Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a nyilatkozat hasonló lesz az észt-amerikai szerződéshez. Az Egyesült Államok budapesti sajtóattaséja mindössze annyit közölt: a kérdés hamarosan megoldódik, de nem tud konkrét időpontot mondani a nyilatkozat aláírására. --Közben az Európai Unió tagországai felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon az uniós állampolgárok amerikai vízummentességéről.

Ismét nem jött létre megállapodás a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között az érdekképviselet sztrájkköveteléséről és a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról. A szakszervezet az eredeti követelését kiegészítette a gazdaságtalannak tartott 38 vasúti mellékvonal ügyével. Az egyeztetést hétfőn folytatják.

Pénteken délelőtt mutatja új ombudsman-jelöltjeit a parlamenti pártok frakcióvezetőinek Sólyom László államfő - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Az államfőnek azért kell újra jelölteket állítania, mert február 25-én az Országgyűlés nem választotta meg sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándort, sem az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×