Menesztik az MVM vezérigazgatóját - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. március 11. 19:15
Menesztik a Magyar Villamos Művek vezérigazgatóját, Kocsis Istvánt - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid sem a távozás indokát, sem az időpontját nem közölte. Ezzel egy időben a miniszterelnök utasította a pénzügyi tárca vezetőjét, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolhelyzet felszámolására.

Veres János pénzügyminiszter konkrétumokról nem kívánt beszélni, annyit mondott csak, hogy Magyarországon a piaci viszonyokat jobban érvényesítő helyzetet kell teremteni. Megemlítette: az Új Tulajdonosi Programban az MVM-nek fontos szerepet szán a kormány, és szeretnék a társaságot úgy átalakítani, hogy az biztonságos gyarapodást nyújtó befektetés lehessen azok számára, akik élnek a program adta lehetőséggel. Kóka János, az SZDSZ elnöke nyilatkozatában négy fontos lépés megtételét tartotta szükségesnek: a hosszú távú áramvásárlási szerződések felbontását, a jelentős piaci fölénnyel rendelkezők birtokában lévő áram költségalapon történő értékesítését, a határkeresztező kapacitások megnyitását a többi piaci szereplő számára és a rendszerirányító Mavir teljes függetlenségét.

Javaslatokat vár a polgármesterektől Gyurcsány Ferenc

Április végéig várja a polgármesterek javaslatait a szociális segélyezési rendszer módosítására a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc erről azon a budapesti konferencián beszélt, amelyet több polgármester kezdeményezett a tartósan segélyből élők munkáltatásának megoldása érdekében. A kormányfő hangsúlyozta: a kabinetnek nem áll szándékában a segélyezésre szánt pénzügyi kereteket szűkíteni. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 200 milliárd forint fordítható erre a célra.

Horváth: a népszavazás nehéz helyzetet teremtett

Szakmai párbeszédet kezdeményez az egészségügyi miniszter a népszavazás után kialakult finanszírozási gondok enyhítése érdekében. Horváth Ágnes erről az Országgyűlésben, a referendumon hozott döntések végrehajtását célzó javaslatok vitájának kezdetén azt mondta: a népszavazás nagyon nehéz helyzetet teremtett az egészségügyben, amiért nem a szavazók, hanem a voksolást kezdeményező pártok kétszeresen is felelősek. Úgy fogalmazott: a Fidesz és a KDNP olyan referendumot kezdeményezett, amelyet csak megnyerni lehet, másrészt nem mondták meg, milyen módon pótolnák az egészségügyből kieső bevételt.

Megtalálta a kieső bevételek forrását a Fidesz

Az idei költségvetésben 15,8 milliárd forintos átcsoportosítást javasol a Fidesz a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatti bevételkiesés pótlására. Az ellenzéki párt alelnöke az Országgyűlésben azt mondta: 2,3 milliárdot a felsőoktatás kapna a tandíj pótlására, 6,1 milliárdot a háziorvosok, 7,4 milliárdot pedig a szakellátás. Varga Mihály hangsúlyozta: a pénzt a többi között a Miniszterelnöki Hivatal forrásaiból lehetne átcsoportosítani. Megismételte: 2009-től a játékadóból befolyó mintegy 41 milliárd forintot fordítanák oktatási és egészségügyi fejlesztésekre. Szeptembertől nem kell tandíjat fizetni

Kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter az Országgyűlésben. Hiller István a népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról szóló törvényjavaslatok részletes vitájának expozéjában elmondta: azok a mesterképzésben résztvevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül visszakapják az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni.

Élen vagyunk a teherviselésben

Az összes OECD-tagország közül Belgiumban és Magyarországon volt a legmagasabb tavaly a munkára rakodó terhek, az adók és járulékok aránya: Belgiumban 55,5 százalék, Magyarországon 54,4 százalék. A párizsi székhelyű nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet emlékeztet: a tagországok átlaga nem érte el a 38 százalékot.

Felszámolják a Bábolna Zrt.-t?

Lapinformációk szerint a fizetésképtelen Bábolna Zrt. felszámolását kezdeményezte tegnap a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A Népszabadság úgy tudja: a döntésről már értesítették a dolgozói érdekképviseleteket. Az agrárgazdaság privatizációját több éve tervezik, közben többször is átszervezték a céget.

Magyarország a Zaragoza Expón

Magyarország önálló kiállítással vesz részt a spanyolországi Zaragoza Expo 2008 szakkiállításon, amelynek központi témája a víz és a fenntartható fejlődés. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a Szalkai Timea-Huber Péter alkotópáros tervének megvalósítására még ebben a hónapban pályázatot írnak ki. A költségek nem haladhatják meg a kétmillió eurót, jelenlegi árfolyamon az 525 millió forintot.

Bírságoltak az adóellenőrök

Észak-Magyarországon 45 helyszínen 14 üzletet bezárattak, valamint 7 millió forint mulasztási bírságot róttak ki az adóellenőrök a Kikelet nevű fogyasztóvédelmi ellenőrzések során. Tóth István Ferenc közölte: a kereskedők sokszor nem adtak számlát, vagy a kiállított nyugták hiányosak voltak.