Felfüggesztett börtönt kapott a népszavazási értesítőket elásó postás

Infostart
2008. március 11. 15:10
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a debreceni postást, aki elásott több száz választási értesítőt. A kézbesítő ellen népszavazás rendje elleni bűntett miatt indult eljárás.

A Hajdú-Bihar megyei bíróság nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte azt a debreceni postát, aki választási névjegyzéket ásott el a március 9-i népszavazás előtt. A 21 éves kézbesítő ellen hozott ítéletet a bíróság két évre felfüggesztette.

A bíróság a férfit népszavazás rendje elleni bűntettben találta bűnösnek. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért.

A postást az eset után azonnal elbocsátották munkahelyéről. A vádirat szerint a kézbesítőnek 1882 népszavazási értesítőt kellett volna kihordania, de azoknak csak egy részét vitte el a címzetteknek, a többit kertjében ásta el.

A debreceni 2-es számú posta alkalmazottja február 18-án vette át a népszavazási értesítőket, amelynek egy részét február 25-én ásta el. Ezzel megakadályozta, hogy a népszavazási értesítők eljussanak a címzettekhez, s tette ezt annak tudatában, hogy a népszavazásról szóló értesítők sajátosságairól, illetve kézbesítési rendjéről a kézbesítést megelőzően a postán oktatásban részesült.

A volt postás ellen 732 rendbeli választás, népszavazás, népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A fiatalember tettét azzal indokolta, hogy nagy stressznek volt kitéve. Szerinte ugyanis túl sok levelet kellett kihordania.

A 21 éves férfi tettét megbánta, az általa okozott 25 600 forintos kárt már megfizette. A bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette, hogy büntetlen előéletű és megbánást tanúsított. Az ítélet nem jogerős.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást