eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Stumpf temeti Gyurcsányt: "Béna kacsa"

A kormánynak végig kell gondolnia, hogy ezt a politikát nem lehet folytatnia - mondta az InfoRádiónak Stumpf István politológus. A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: a népszavazás politikai értelemben megpecsételte Gyurcsány Ferenc sorsát.

A kormánynak végig kell gondolnia, hogy ezt a politikát nem lehet folytatnia - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István kiemelte, hogy a népszavazás politikai értelemben megpecsételte Gyurcsány Ferenc sorsát.

A szocialisták és a kormány is abban érdekelt, hogy ne egy béna kacsa miniszterelnök vezesse az országot, mert ez a gazdasági folyamatoknak is rosszat fog tenni, és nem tudja felszámolni a kialakult helyzetet leginkább jellemzőbb bizalmatlansági állapotot, miután az emberek jelentős része kifejezte elégedetlenségét a kormányfővel és a kormány politikájával szemben - fejtette ki a politológus.

Stumpf István kiemelte: több mint hárommillió lett az igenek száma mind a három kulcsfontosságú, a kormány politikájának középpontjában lévő kérdésben, ezzel arra kényszerítik a kabinetet, hogy ezt vegye tudomásul, és vonja le a közjogi következményeket.

A politikai következményeket pedig az MSZP-frakciónak és a koalíciónak kell levonnia - tette hozzá.

A politológus hangsúlyozta, hogy elsősorban a szocialista frakció kényszerítheti ki a változást, miután érzékehette, nagyon erőteljes bizalmatlanság nyilvánult meg a kormánnyal szemben.

Polgári demokráciákban ilyen helyzetekben a kormányfő és a miniszterek felajánlják lemondásukat - közölte a Századvég Alapítvány elnöke.

Gyurcsány Ferenc vasárnap esti beszédével azt próbálta elhitetni, hogy van még energiája a folytatáshoz - vélekedett a politológus.

Stumpf István szerint az országnak nem tesz jót, ha egy béna kacsa miniszterelnök vezeti, valamint az MSZP és a koalíciós partner jövőjét sem alapozza meg, ha ez az iszapbirkózás és vergődés tovább folytatódik.

Az ellenzéknek arra kell koncentrálni, hogy az országban felgyülemlett problémákat milyen módon tudja majd megoldani, ha erre kerül sor - mondta a politológus. Hozzáfűzte: a Fidesznek egyre határozottabb kell megnyilvánulni konkrét szakpolitikai kérdésekben is.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: ha a koalíció oldaláról nem lehet feloldani ezt a patthelyzetet, és tovább folytatódik a vesszőfutás, akkor olyan helyzetbe kerülhet az ország, amikor ki kell írni a rendkívüli választásokat, és ebben az esetben kell lennie egy kormányzóképes ellenzéknek.

Ez pedig csak akkor lehet, ha az emberek is látják, hogy milyen alternatívára lehet szavazni - tette hozzá.

A kormányzásnak új irányt kell szabni, de kérdés, hogy van-e ehhez elég erő a koalícióban - hangsúlyozta Stumpf István.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×