Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf temeti Gyurcsányt: \"Béna kacsa\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormánynak végig kell gondolnia, hogy ezt a politikát nem lehet folytatnia - mondta az InfoRádiónak Stumpf István politológus. A Századvég Alapítvány elnöke hozzátette: a népszavazás politikai értelemben megpecsételte Gyurcsány Ferenc sorsát.

A kormánynak végig kell gondolnia, hogy ezt a politikát nem lehet folytatnia - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István kiemelte, hogy a népszavazás politikai értelemben megpecsételte Gyurcsány Ferenc sorsát.

A szocialisták és a kormány is abban érdekelt, hogy ne egy béna kacsa miniszterelnök vezesse az országot, mert ez a gazdasági folyamatoknak is rosszat fog tenni, és nem tudja felszámolni a kialakult helyzetet leginkább jellemzőbb bizalmatlansági állapotot, miután az emberek jelentős része kifejezte elégedetlenségét a kormányfővel és a kormány politikájával szemben - fejtette ki a politológus.

Stumpf István kiemelte: több mint hárommillió lett az igenek száma mind a három kulcsfontosságú, a kormány politikájának középpontjában lévő kérdésben, ezzel arra kényszerítik a kabinetet, hogy ezt vegye tudomásul, és vonja le a közjogi következményeket.

A politikai következményeket pedig az MSZP-frakciónak és a koalíciónak kell levonnia - tette hozzá.

A politológus hangsúlyozta, hogy elsősorban a szocialista frakció kényszerítheti ki a változást, miután érzékehette, nagyon erőteljes bizalmatlanság nyilvánult meg a kormánnyal szemben.

Polgári demokráciákban ilyen helyzetekben a kormányfő és a miniszterek felajánlják lemondásukat - közölte a Századvég Alapítvány elnöke.

Gyurcsány Ferenc vasárnap esti beszédével azt próbálta elhitetni, hogy van még energiája a folytatáshoz - vélekedett a politológus.

Stumpf István szerint az országnak nem tesz jót, ha egy béna kacsa miniszterelnök vezeti, valamint az MSZP és a koalíciós partner jövőjét sem alapozza meg, ha ez az iszapbirkózás és vergődés tovább folytatódik.

Az ellenzéknek arra kell koncentrálni, hogy az országban felgyülemlett problémákat milyen módon tudja majd megoldani, ha erre kerül sor - mondta a politológus. Hozzáfűzte: a Fidesznek egyre határozottabb kell megnyilvánulni konkrét szakpolitikai kérdésekben is.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: ha a koalíció oldaláról nem lehet feloldani ezt a patthelyzetet, és tovább folytatódik a vesszőfutás, akkor olyan helyzetbe kerülhet az ország, amikor ki kell írni a rendkívüli választásokat, és ebben az esetben kell lennie egy kormányzóképes ellenzéknek.

Ez pedig csak akkor lehet, ha az emberek is látják, hogy milyen alternatívára lehet szavazni - tette hozzá.

A kormányzásnak új irányt kell szabni, de kérdés, hogy van-e ehhez elég erő a koalícióban - hangsúlyozta Stumpf István.

Hanganyag: Exterde Tibor