Mihályi Péter: néhány éven belül ismét jöhet a vizitdíj

Infostart
2008. március 10. 07:46
Szükség van a vizit- és a napidíjra, és néhány év múlva ismét bevezethetik őket Magyarországon. Ezt Mihályi Péter egészségügyi közgazdász állítja, aki részt vett a rendszer kidolgozásában.

A magyar egészségügy nagyon nehéz hónapoknak néz elébe, erre valamiféle megoldást kell találni - mondta a közgazdász.

Mihályi Péter elmondta: nemcsak az történt, hogy a háziorvosok pénzt veszítenek, hanem arra lehet számítani, ismét meg fog növekedni az indokolatlan orvos-beteg találkozók száma, az indokolatlan receptfelírás.

Megint óriási zsúfoltság lesz a rendelőkben, az emberek elégedetlenek lesznek, és ez találkozni fog az elégedetlen háziorvosi körrel, akik egyik pillanatról a másikra sokkal kevesebb pénzt kapnak és többet kell dolgozniuk - jelentette ki.

A közgazdász emlékeztetett arra, hogy a vizitdíjtól a háziorvosi forgalom 25 százalékkal, a receptfelírás 10 százalékkal csökkent. Ez fog most visszafordulni - tette hozzá Mihályi Péter.

A szakértő szerint a díjakon kívül nincs más megoldás erre a helyzetre, hiszen egész Európában ezeket alkalmazzák.

Ha lenne jobb módszer, akkor mi is ahhoz fordultunk volna. Egészen biztos vagyok abban, hogy néhány év múlva vissza fog állni ez a rendszer - tette hozzá.

A biztosítási reform érvényben van, a kormány megpróbálja végrehajtani. Most ez sokkal nehezebb lesz, mert nagyobb társadalmi ellenállás, az egészségügy sokkal nagyobb feszültsége fogja kísérni - vélekedett Mihályi Péter.

A közgazdász hozzátette: azt a "furcsa helyzetet" sem zárja ki, hogy néhány hónap múlva az orvostársadalom fog a biztosítási reform mellé állni.

Az egészségügyi reform lendületet és időt vesztett - mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást