eur:
395.83
usd:
367.32
bux:
65309.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fűrész: Gyurcsány beszédében komoly taktikai hibák voltak

Mondanivalójukat tekintve Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egyaránt következetesek voltak, de a kormányfő kommunikációjában volt egy-két súlyos hiba - mondta az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő. Fűrész Gábor kiemelte: a népszavazás biztosan jár majd kormányzati és politikai változással.

A népszavazás tanulsága, hogy az emberek kiállnak az érdekeik mellett, és elmennek szavazni, ha olyan kérdések kerülnek napirendre, amelyek valóban foglalkoztatják őket - vélekedett Fűrész Gábor.

A politikai kommunikációs szakértő az InfoRádiónak kiemelte: komoly politikai helyzet, hogy több mint hárommillió szavazó egy irányba tette le voksát.

Fűrész Gábor szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is következetesen próbált viszonyulni a helyzethez.

A Fidesz elnökének a részéről jó döntés volt, hogy nem kizárólag pártpolitikai síkon értelmezte a helyzetet, hanem arról beszélt, hogy az emberek többsége győzött, ami azt tekintve igaz is, hogy olyan emberek is egyetértettek a díjak eltörlésével, akik pártpolitikai kérdésekben eltérő állásponton vannak.

Taktikai hibák

A kormányfő részéről az volt következetes, hogy már a magas részvételi adatokat látva, de az eredményt még nem ismerve idő előtt bejelentette, hogy a kormány végrehajtja a választói akaratot - fejtette ki a szakértő.

A miniszterelnök beszédében ugyanakkor volt egy-két komoly taktikai hiba - vélekedett.

Fűrész Gábor ezek között említette, hogy első beszédében Gyurcsány Ferenc megzsarolta a választókat azzal, hogy a kormány nem fogja megoldani a kieső bevételek pótlását, ami bosszú azokon, akik leszavazták a politikáját.

A késő esti beszédében elemezte az igennel szavazók motivációit, és arról beszélt, hogy hárommillió ember csak szűklátókörű, pénztárcaféltő motivációból ment el szavazni.

Egy politikusnak nem lenne szabad megengednie, hogy a személyes indulatai átkerüljenek a kommunikációba - hangsúlyozta a politikai kommunikációs szakértő.

"Nem maradhat következmények nélkül"


Horn Gábor nyilatkozata mutatja, hogy a kormánypártok is érzékelik, ez egy nagyon súlyos üzenet a választóktól a koalíció felé, és ez nem maradhat következmények nélkül - emelte ki Fűrész Gábor.

A szakértő szerint elkerülhetetlen, hogy kormányzati és politikai változás történjen a referendum után, még ha most ezt tagadják is a kormánypártok.

Válaszút előtt vana kormány, és fel kell tenni azt a kérdést, hogy a miniszterelnök személye alkalmas-e arra, hogy a 2010-es választásokon nyerjenek vele - vélekedett Fűrész Gábor. Hozzátette: valamint fel kell tenni azt a kérdést is, hogy a neoliberális indíttatású politika fenntartható-e így Magyarországon.

A Fidesz komoly stratégiai válaszút előtt áll, és olyan hiteles politikát kell kiépítenie, ami alternatívát mutat - emelte ki.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×