Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több szavazóköri épületbe is betörtek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán, valamint Balatonszabadiban is betörtek vasárnapra virradóra egy olyan épületbe, amely az egyik szavazókörnek ad helyet. A népszavazás lebonyolítását ez egyik helyen sem zavarta meg.

Ismeretlen tettesek betörtek egy balatonszabadi választókörbe, egy művelődési házba még szombat este - közölte a Somogy Megyei Területi Választási Iroda munkatársa.

A betörők nem vittek el semmit, szavazólapok akkor még nem voltak a helyiségben, így a szavazás vasárnap reggel hat órakor rendben megkezdődhetett, akárcsak a megye többi 448 szavazókörében - mondta el Kálmán Katalin.

Az Országos Választási Iroda közleménye szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cibakházán is betörtek éjjel abba az általános iskolába, ahol a település egyik szavazóköre található.

A szavazatszámláló bizottság értesítette a rendőrséget, amely megállapította, hogy vagyon elleni bűncselekmény történt, így a szavazás megkezdődhetett.

Meghalt egy szavazatszámláló

Rosszul lett és meghalt a szavazatszámláló bizottság egyik tagja Nagyvarsányban vasárnap reggel, mielőtt a szavazókört kinyitották volna - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda helyettes vezetője.

A 62 éves férfi szavazókör nyitása előtt lett rosszul. Azonnal mentőt hívtak hozzá, de már nem tudtak rajta segíteni, a helyszínen életét vesztette - mondta Pál Gabriella, a szabolcsi önkormányzat aljegyzője. Hozzátette: a nagyvarsányi szavazókört így valamivel később tudták csak megnyitni a választók előtt; az elhunyt bizottsági tag helyére póttagot hívtak be a munka ellátásához.

A fővárosban, Óbuda egyik szavazókörében húsz percre felfüggesztették a szavazást nem sokkal hét óra után, mert egy szavazó nő rosszul lett.

A Baranya megyei Szentegáton a szavazatszámláló bizottság egyik tagja lett rosszul 6 óra előtt, hozzá mentőt kellett hívni, de a szavazókört időben megtudták nyitni.

Mozgóurna a szavazás ideje alatt is kérhető

Mozgóurnát a szavazás ideje alatt a szavazatszámláló bizottságnál írásban lehet igényelni. A beteg, mozgásukban korlátozott embereket - írásbeli kérésre - a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával keresi fel.

Aki nem tud olvasni, illetve, akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár segítségét is kérheti. Ha nincs ilyen ember, akkor az érintett a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségével voksolhat.