Megkezdődött a népszavazás

InfoRádió / MTI
2008. március 9. 06:58
Ügydöntő népszavazás kezdődött a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A választópolgárok este hét óráig adhatják le szavazataikat, az első előzetes eredményeket kilenc órakor közli az Országos Választási Iroda.

Megkezdődött az ügydöntő népszavazás a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról. A választópolgárok este hét óráig adhatják le szavazataikat.

A referendum akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 8 millió választó közül 2 milliónak "igennel" vagy "nemmel" kell voksolnia kérdésenként. A referendum akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. A tagadó formában feltett kérdésekre az "igen" válaszok azt jelentik, hogy a szavazó nem ért egyet azzal, hogy tandíjat, kórházi napidíjat és vizitdíjat kell fizetni, a "nemek" pedig azt, hogy támogatja a díjfizetést.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője korábban azt közölte, hogy három eltérő színű - lila, zöld és fehér - lapon voksolhatnak az emberek. Hangsúlyozta: este kilenc és tíz óra között már 99,9 százalékos pontosságú eredményről tudnak beszámolni, de a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása miatt 4 napot várni kell az előzetes eredmény megállapításáig. A voksokat az Országos Választási Bizottság várhatóan március 13-án számolja össze.

Az amerikai földrészen, abban a hét országban már szombaton szavaztak, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik; a legtöbben, hatvanöten New Yorkban voksoltak. Február 22-éig összesen 3.275-en kérték, hogy Magyarország valamelyik nagykövetségén vagy főkonzulátusán adhassák le szavazataikat. A külföldi voksokat tartalmazó urnákat csütörtökön bontják ki az Országos Választási Bizottság ülésén.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában korábban azt mondta: 8 millió 59 ezer választópolgárt értesítettek arról, melyik szavazókörben kell voksolnia. Hangsúlyozta: a szavazáshoz az állampolgárnak érvényes személyi igazolvánnyal, valamint lakcímkártyával kell rendelkezniük. A 19 órai urnazárás után 21 órakor közlik az első előzetes eredményeket.