eur:
394.06
usd:
368.32
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A közvélemény-kutatók 40 százalék körüli részvételt várnak

Negyven százalék körüli részvétellel számol a vasárnapi népszavazáson három nagy közvélemény-kutató intézet. A Szonda Ipsos, a Medián és a Századvég-Forsens vezetői is úgy vélik: az előzetesen mértnél valószínűleg kevesebben mennek el szavazni.

Negyven százalék körüli részvételi arányt vár a vasárnapi népszavazáson a három nagy közvélemény-kutató intézet. A szakemberek erről a közszolgálati televízió reggeli műsorában beszéltek.

A Medián ügyvezető igazgatója szerint a mostani kampány "langyos, vagy hűvös" volt, hiszen inkább lehűtötte, mint felkorbácsolta a kedélyeket. Az MSZP nem volt érdekelt a mozgósításban, de a Fidesz is óvatos volt - tette hozzá Hann Endre. A szakember negyven százalék körüli, vagy annál alacsonyabb részvételi arányra számít.

A Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy népszavazások esetén a legnehezebb a részvételt prognosztizálni. Most azonban nem lesz nagy a különbség a mért és a valós adatok között, mert mások a referendum szociológiai és politikai körülményei. A Századvég-Forsense adatai szerint 40-50 százalék közé tehető a részvétel, az arány közelebb lesz a 45-höz, mint a 40-hez - tette hozzá Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke úgy vélte: elhibázott és eredménytelen kampányt folytatott az SZDSZ. Ugyanakkor a Fidesz kampánystratégiájának teljes sikeréről lehet beszélni: sikerült szélesíteni azt a kört, aki nem a pártkötödésnek megfelelően megy el szavazni.

A Szonda Ipsos igazgatója is úgy vélte: ez az első kampány, ami nem növelte jelentősen az emberek érdeklődését a közélet és a pártok iránt. Závecz Tibor szerint a kampány hatására azonban például az MSZP táborának egy jelentős része nem fog elmenni szavazni.

Nem igazán változott az igenek és a nemek aránya sem. Néhány százalékponttal emelkedett a nemek aránya, de ez nem jelent jelentős változást a végeredményben - hangsúlyozta Závecz Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×