A közvélemény-kutatók 40 százalék körüli részvételt várnak

InfoRádió / MTI
2008. március 7. 10:02
Negyven százalék körüli részvétellel számol a vasárnapi népszavazáson három nagy közvélemény-kutató intézet. A Szonda Ipsos, a Medián és a Századvég-Forsens vezetői is úgy vélik: az előzetesen mértnél valószínűleg kevesebben mennek el szavazni.

Negyven százalék körüli részvételi arányt vár a vasárnapi népszavazáson a három nagy közvélemény-kutató intézet. A szakemberek erről a közszolgálati televízió reggeli műsorában beszéltek.

A Medián ügyvezető igazgatója szerint a mostani kampány "langyos, vagy hűvös" volt, hiszen inkább lehűtötte, mint felkorbácsolta a kedélyeket. Az MSZP nem volt érdekelt a mozgósításban, de a Fidesz is óvatos volt - tette hozzá Hann Endre. A szakember negyven százalék körüli, vagy annál alacsonyabb részvételi arányra számít.

A Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy népszavazások esetén a legnehezebb a részvételt prognosztizálni. Most azonban nem lesz nagy a különbség a mért és a valós adatok között, mert mások a referendum szociológiai és politikai körülményei. A Századvég-Forsense adatai szerint 40-50 százalék közé tehető a részvétel, az arány közelebb lesz a 45-höz, mint a 40-hez - tette hozzá Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke úgy vélte: elhibázott és eredménytelen kampányt folytatott az SZDSZ. Ugyanakkor a Fidesz kampánystratégiájának teljes sikeréről lehet beszélni: sikerült szélesíteni azt a kört, aki nem a pártkötödésnek megfelelően megy el szavazni.

A Szonda Ipsos igazgatója is úgy vélte: ez az első kampány, ami nem növelte jelentősen az emberek érdeklődését a közélet és a pártok iránt. Závecz Tibor szerint a kampány hatására azonban például az MSZP táborának egy jelentős része nem fog elmenni szavazni.

Nem igazán változott az igenek és a nemek aránya sem. Néhány százalékponttal emelkedett a nemek aránya, de ez nem jelent jelentős változást a végeredményben - hangsúlyozta Závecz Tibor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást