Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Új Magyarország-víziók és a kijózanító valóság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Heti Válasz arról ír, hogy nemcsak a vizitdíj és a tandíj ügyében állított valótlanságot a kormány a 2006-os kampányban: a helyi szinten beígért fejlesztések java része sem fog megvalósulni négy év alatt. Hetilapszemle.

A Figyelő a jegybankelnökkel készített interjút. Ebben Simor András úgy fogalmaz: "ebben az országban nem azért alacsony a növekedés, mert a jegybanki alapkamat valamennyivel magasabb szinten van, mint máshol. A magyar gazdaság versenyképességi tényezői közül jó néhány korlátozza a gazdasági növekedést régiós versenytársainkhoz képest. Ha egy országban versenyképességi problémák vannak, akkor a jegybanknak nem az a dolga, hogy elhitesse a kormánnyal, ezt a problémát árfolyammozgásokkal orvosolni lehet. Pont ellenkezőleg."

Az MNB első embere szerint Magyarország túl van adóztatva, mert az állam a gazdaság fejlettségéhez képest túl sok feladatot vállal magára, és ezeket a kiadásokat a beszedett adókból kell finanszírozni.

Alacsony a foglalkoztatás, aminek gyökerei részben a gazdaság igényeit nem kielégítő oktatási rendszerben és a szociális rendszer hibás ösztönzőiben rejlenek - vázolta a gyenge versenyképesség okait a Figyelőnek Simor András.

A Heti Válasz arról ír, hogy nemcsak a vizitdíj és a tandíj ügyében állított valótlanságot a kormány a 2006-os kampányban: a helyi szinten beígért fejlesztések java része sem fog megvalósulni négy év alatt. A hetilap az Új Magyarország-víziókat és a kijózanító valóságot veszi szemügyre a kormányzás félidejében - Budapest, Szeged, Győr, valamint két kistérség példáján.

A fővárosnak beígért 25 beruházás közül kettő valósult meg teljesen a kormányzás félidejére, és ezek is évekkel korábban elkezdett fejlesztések.

A központi Honvéd Kórház 2007 májusában befejezett rekonstrukciója például 21 évig tartott. A programban hangsúlyos elemként szereplő egészségügyi fejlesztések több esetben a kórházak, osztályok átszervezése, megszüntetése miatt maradnak el, a fővárosi Rókus Kórház például rekonstrukció helyett 2007-ben elveszítette összes aktív ágyát.

A HVG szerint nemcsak rendőri vezetők, hanem akár egy ügyész is bíróság elé kerülhet abban a persorozatban, amely egy magánjellegű vita kapcsán indult zalai rendőrök között. Azt róják a most 34 éves Raniss Gábor főhadnagy terhére, hogy nem volt hajlandó bizonyos iratokat átvenni, vagy SMS-ben küldött üzenetre megjelenni a kapitányságon, s ezekből az aprónak tűnő mozzanatokból parancs iránti engedetlenség, jelentési kötelezettség elmulasztása lett a vádiratokban.

A fiatal tiszt kezdeményezéseit az ügyészség rendre ejtette, ugyanezért ő pótmagánvádlóként lépett fel, például most szerinte a valóságot eltorzító jellemzést készítettek róla, illetve jogellenesen nem adtak ki rendőri szolgálati viszonyára vonatkozó igazolást. Az ügy további részletei az eheti HVG-ben.