Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az oktatási tárca: támogatás az érettségit érintő módosításnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pályakezdő-, a hátrányos helyzetű diákokat tanító- és a minőségi oktatást végző pedagógusok többlettámogatása a kabinet Új Tudás Programjának egyik legfontosabb pillére - mondta az oktatási és kulturális miniszter azon a háttérbeszélgetésen, amelyen Hiller István a 2009-től induló közoktatási fejlesztési terv részleteit ismertette.

Az ágazatban szerzett tapasztalatok alapján az oktatási intézmények le tudják majd hívni az Új Tudás Program forrásait - mondta Hiller István az InfoRádió kérdésére annak kapcsán, hogy a miniszterelnök a héten jelentette be, 2009-től 130-140 milliárd forint áll rendelkezésre a közoktatás fejlesztésére, ennek kétharmadát uniós forrásból tervezik fedezni.

Az oktatási és kulturális miniszter szerint a program legfontosabb eleme a pedagógusokat érintő jövedelemkiegészítések, az a cél ugyanis, hogy a pedagógusi pálya megbecsültebb legyen, és a friss diplomások ne hagyják el a pályát.

Eszerint a pályakezdők - végzettségtől függően - 25 ezer, illetve 40 ezer forint pótlékot kapnak 10 évig, a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat oktató tanárok havi 30-50 ezer forintig terjedő összeget kapnak pluszban, az intézményvezetők pedig havi 20-40 ezer forint közötti fizetéskiegészítésben részesülnek. Mindezekre az állam idén és jövőre is 22 milliárd forintot fordít.

Az Új Tudás Program részeként három év alatt háromszázzal növeli a kabinet a védőnők számát, erre szerintük a korai fejlesztések megerősítése miatt van szükség. Ugyancsak emiatt óvodáztatási pótlékot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat nevelő szülők, az óvodába lépéskor 20 ezer forintot, utána pedig minden félévben 10 ezret.

A következő három évben 10 milliárd forint jut tehetséggondozásra, és kollégiumi infrastruktúra-fejlesztésre. Előbbi az Arany János Plusz, és a Magyar Géniusz Programokon keresztül valósul meg, utóbbi része pedig a kollégiumok pedagógiai szerepének növelése, és kétmilliárd forintból a körülmények javítása.

Az oktatási tárca egyetért Pálinkás József volt fideszes oktatási miniszter javaslatával, amely szerint kötelező érettségi tárgy lenne a természetismeret. Hiller István az InfoRádió kérdésére elmondta, integrálni kell a természettudományos oktatást, de úgy, hogy az óraszámok nem csökkenhetnek.

Az átfogó közoktatási változtatások kilencven százaléka már jövő január elsejétől indulna, némely program már idén, de van, amelyik csak 2010-ben. A reformhoz szükséges törvényi módosításokat még a nyárig el lehet végezni.

Hiller István a Népszabadság információval kapcsolatban elmondta, a minisztérium nem kurtítja meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának jogait.