eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az oktatási tárca: támogatás az érettségit érintő módosításnak

A pályakezdő-, a hátrányos helyzetű diákokat tanító- és a minőségi oktatást végző pedagógusok többlettámogatása a kabinet Új Tudás Programjának egyik legfontosabb pillére - mondta az oktatási és kulturális miniszter azon a háttérbeszélgetésen, amelyen Hiller István a 2009-től induló közoktatási fejlesztési terv részleteit ismertette.

Az ágazatban szerzett tapasztalatok alapján az oktatási intézmények le tudják majd hívni az Új Tudás Program forrásait - mondta Hiller István az InfoRádió kérdésére annak kapcsán, hogy a miniszterelnök a héten jelentette be, 2009-től 130-140 milliárd forint áll rendelkezésre a közoktatás fejlesztésére, ennek kétharmadát uniós forrásból tervezik fedezni.

Az oktatási és kulturális miniszter szerint a program legfontosabb eleme a pedagógusokat érintő jövedelemkiegészítések, az a cél ugyanis, hogy a pedagógusi pálya megbecsültebb legyen, és a friss diplomások ne hagyják el a pályát.

Eszerint a pályakezdők - végzettségtől függően - 25 ezer, illetve 40 ezer forint pótlékot kapnak 10 évig, a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat oktató tanárok havi 30-50 ezer forintig terjedő összeget kapnak pluszban, az intézményvezetők pedig havi 20-40 ezer forint közötti fizetéskiegészítésben részesülnek. Mindezekre az állam idén és jövőre is 22 milliárd forintot fordít.

Az Új Tudás Program részeként három év alatt háromszázzal növeli a kabinet a védőnők számát, erre szerintük a korai fejlesztések megerősítése miatt van szükség. Ugyancsak emiatt óvodáztatási pótlékot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat nevelő szülők, az óvodába lépéskor 20 ezer forintot, utána pedig minden félévben 10 ezret.

A következő három évben 10 milliárd forint jut tehetséggondozásra, és kollégiumi infrastruktúra-fejlesztésre. Előbbi az Arany János Plusz, és a Magyar Géniusz Programokon keresztül valósul meg, utóbbi része pedig a kollégiumok pedagógiai szerepének növelése, és kétmilliárd forintból a körülmények javítása.

Az oktatási tárca egyetért Pálinkás József volt fideszes oktatási miniszter javaslatával, amely szerint kötelező érettségi tárgy lenne a természetismeret. Hiller István az InfoRádió kérdésére elmondta, integrálni kell a természettudományos oktatást, de úgy, hogy az óraszámok nem csökkenhetnek.

Az átfogó közoktatási változtatások kilencven százaléka már jövő január elsejétől indulna, némely program már idén, de van, amelyik csak 2010-ben. A reformhoz szükséges törvényi módosításokat még a nyárig el lehet végezni.

Hiller István a Népszabadság információval kapcsolatban elmondta, a minisztérium nem kurtítja meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának jogait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×