eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Véget ért a diákok Európai Parlamentje

Százhúsz magyar középiskolás vehetett részt a szerdán véget érő Európai Parlamenti Modell elnevezésű nemzetközi mozgalomban, amelynek során a diákok azt szimulálták: hogyan is működik a brüsszeli és a strasbourgi jogalkotás.

A mozgalom magyar koordinátora a Diákok egy Felelős Társadalomért Alapítvány, aminek tagja a Terror Háza Múzeum főigazgatója is. Schmidt Mária az InfoRádiónak elmondta: fontos, hogy a diákok már ilyen fiatal korban felelősséget érezzenek a döntéseikért.

Mint mondta, a diákokat nem szabad elzárni a politikától, hiszen az egy olyan tevékenység, amelynek során az ember a saját és a közössége érdekeit tudja érvényre juttatni. A politikához mindenkinek köze van, és mindenkire vonatkozik.

Épp ezért már a fiataloknak is át kell látniuk a folyamatokat, azt, hogy hogyan zajlik a döntéshozatal akár Magyarországon, akár az Európai Unióban - közölte Schmidt Mária.

A Model European Parliament elnevezésű projekt egy holland középiskolai tanárnő kezdeményezésére indult, és néhány év alatt nemzetközi méretűvé szélesedett. Lényege, hogy középiskolás tanulók egy hétre "EP-képviselőkké" válnak, s az igazi parlament munkájához hasonló közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik.

A diákoknak természetesen meg kell ismerniük az európai integráció történetét és intézményeit, az egyes tagállamok és tagjelölt országok sajátosságait, olykor eltérő érdekeit, amihez a magyarországi külügyi képviseletek naprakész és alapos segítséget nyújtanak.

Magyarországon tíz jó hírű gimnázium 110 tanulója vesz részt minden évben ezen a rendezvényen, amelyen minden iskola egy országot képvisel.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×