Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véget ért a diákok Európai Parlamentje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százhúsz magyar középiskolás vehetett részt a szerdán véget érő Európai Parlamenti Modell elnevezésű nemzetközi mozgalomban, amelynek során a diákok azt szimulálták: hogyan is működik a brüsszeli és a strasbourgi jogalkotás.

A mozgalom magyar koordinátora a Diákok egy Felelős Társadalomért Alapítvány, aminek tagja a Terror Háza Múzeum főigazgatója is. Schmidt Mária az InfoRádiónak elmondta: fontos, hogy a diákok már ilyen fiatal korban felelősséget érezzenek a döntéseikért.

Mint mondta, a diákokat nem szabad elzárni a politikától, hiszen az egy olyan tevékenység, amelynek során az ember a saját és a közössége érdekeit tudja érvényre juttatni. A politikához mindenkinek köze van, és mindenkire vonatkozik.

Épp ezért már a fiataloknak is át kell látniuk a folyamatokat, azt, hogy hogyan zajlik a döntéshozatal akár Magyarországon, akár az Európai Unióban - közölte Schmidt Mária.

A Model European Parliament elnevezésű projekt egy holland középiskolai tanárnő kezdeményezésére indult, és néhány év alatt nemzetközi méretűvé szélesedett. Lényege, hogy középiskolás tanulók egy hétre "EP-képviselőkké" válnak, s az igazi parlament munkájához hasonló közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik.

A diákoknak természetesen meg kell ismerniük az európai integráció történetét és intézményeit, az egyes tagállamok és tagjelölt országok sajátosságait, olykor eltérő érdekeit, amihez a magyarországi külügyi képviseletek naprakész és alapos segítséget nyújtanak.

Magyarországon tíz jó hírű gimnázium 110 tanulója vesz részt minden évben ezen a rendezvényen, amelyen minden iskola egy országot képvisel.

Hanganyag: Nagy Tamás