Jövőre eladók lesznek az állami vállalatok részvényei - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. március 5. 21:42
Év végén, vagy jövő év elején vásárolhatnak az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők - közölte az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke. A testület április végéig ajánlásokat tesz a kormány számára.

Moszkva és Kijev rendezte a gázszállítások körüli vitáját, így az orosz Gazprom újra a korábbi kapacitással juttatja el a nyersanyagot Ukrajnába, és a Naftogaz is a teljes szerződött mennyiséget továbbítja Európa felé. Ezt az ukrán és az orosz cég is megerősítette. A Gazprom hétfőn és kedden egyaránt 25 százalékkal csökkentette a földgáz szállítását Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy megfeneklettek az ukrán adósság törlesztéséről folyó tárgyalások.

Év végén, vagy jövő év elején vásárolhatnak az állami vállalatok részvényeiből az első befektetők - közölte az Új Tulajdonosi Program Tanács elnöke. Mészáros Tamás a testület alakuló ülése után azt mondta: a programba bekerülő vállalatokról és a kibocsátás ütemezéséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dönt. A Budapesti Corvinus Egyetem rektora emlékeztetett: a tanács tanulmányokat készíttet, és április végéig ajánlásokat tesz a kormány számára. Az Országházban tartott alakuló ülésen részt vett a miniszterelnök is. Gyurcsány Ferenc február 18-án jelentette be, hogy a kormány új tulajdonosi programjának keretében az állami cégekből vásárolhatnak tulajdont az állampolgárok, illetve a huzamosabb ideje Magyarországon élő európai uniós polgárok.

A Fidesz elnöke nem tartja alkotmányjogilag legitimnek a Déli Áramlat gázvezeték ügyében kötött orosz-magyar szerződést. Orbán Viktor az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta: a Magyarország külkapcsolatairól szóló törvény alapján ilyen jelentőségű kérdésekben a parlamentnek kell határoznia, a kormány azonban saját hatáskörben döntött. A volt miniszterelnök kétségbevonta, hogy a Külügyminisztérium honlapján a valódi szerződést hozták nyilvánosságra. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a közzétett dokumentum teljesen komolytalan, ezért kizártnak tartja, hogy AZ rendezi a 30 évre szóló orosz-magyar energetikai együttműködést. A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást múlt csütörtökön írták alá Moszkvában. Később több fideszes politikus azt mondta: a szerződés növeli Magyarország kiszolgáltatottságát, és veszélyezteti az uniós Nabucco-projekt megvalósítását.

Az egészségügyi miniszter szerint a tavaly decemberben felemelt normatívának köszönhetően jelentősen javult a kórházi ételek minősége. Horváth Ágnes ezt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen 208 intézményben végzett kérdőíves felmérésre hivatkozva mondta. A miniszter emlékeztetett: a módosítás előtt egy beteg napi étkeztetésére átlagosan 390 forintot fordítottak a kórházak, ez az összeg mára 550 forintra emelkedett. --A Fidesz szerint örvendetes, hogy javult az ellátás a kórházakban, de a párt úgy véli: ettől érdemben semmi nem változott az egészségügyben. Kupper András, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: a kormány 250 milliárd forintot vont ki az ágazatból, a normatívaemeléssel pedig fejenként és ágyanként 160 forintot tett vissza.

A hónap elején hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására árhullám vonul le a Tisza felső szakaszán, emiatt első fokú készültséget rendeltek el Kótaj és Gávavencsellő térségében. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: bár a hétvégén helyenként a másodfokú szintet is elérheti a vízállás, az árhullám nem lesz tartós, mert a folyó vízgyűjtő területein már jórészt elolvadt a hó. Láng István hozzátette: a Tisza felső szakaszán fenntartják a figyelőszolgálatot, de egyéb intézkedésre nincs szükség. A szakember arról is beszélt, hogy a Dunán egyelőre nem várható árhullám.

A magyar-szlovák határon átnyúló tokaji borvidéken egységes, közös borrégió létrehozásáról állapodott meg a magyar és a szlovák mezőgazdasági miniszter. Gráf József azt mondta: az egyezség alapján a borrégióban a magyar borászati szabályok lesznek érvényesek. Hozzátette: az még vitatott kérdés, hogy a szlovák oldalon mekkora területet lehet a tokaji borvidékhez tartozónak elismerni.

Szlovákiában a magyar és a szlovák szakmai szervezetek tiltakozása ellenére jóváhagyta a kormány az új oktatási törvény tervezetét. A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz tartozó oktatási miniszter, Ján Mikolaj által előterjesztett tervezet nyomán a magyar iskolákban ezentúl idegen nyelvnek minősül az eddig anyanyelvi tárgyként oktatott magyar nyelv és irodalom, ezért csökken azok óraszáma is. Ha a tervezetet a jövő héten megszavazza a pozsonyi parlament, és az államfő is aláírja, a jogszabály rendelkezései szeptember elsejétől már életbe is lépnek.

Szerbiában a parlament napirendre tűzte azt a határozattervezetet, amely kimondja: Belgrád nem folytatja tovább tárgyalásokat az Európai Unióval, ha Brüsszel nem ismeri el Belgrád fennhatóságát a függetlenségét egyoldalúan kikiáltott Koszovó felett. Az indítvány a többi között azt követeli, hogy az unió missziója vonuljon ki Koszovóból, a terület önállóságát elismerő tagországok pedig vonják vissza döntésüket. A javaslatot az ultranacionalista, ellenzéki Szerb Radikális Párt terjesztette be, de támogatja Vojislav Kostunica miniszterelnök Demokrata Pártja és a Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt is.