eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66119.15
2024. április 24. szerda György

Értékeket pusztítottak a régi pesti zsidónegyedben

Értéket pusztítottak az építkezések a VII. kerületi volt zsidónegyed ingatlanberuházásai során - állapítja meg egy jelentés, amelyet az UNESCO Világörökségi Központja készített.

Több civil szervezet kereste meg az UNESCO párizsi központját a VII. kerületi világörökségi helyszín védőzónájába tartozó régi pesti zsidónegyed területén történt építkezések és bontások kapcsán, emiatt nemzetközi szakértői misszió érkezett a fővárosba a problémák feltárására - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

Fejérdy Tamás hozzátette: a helyszíni szemlét tavaly novemberben tartották, a szakértői jelentés pedig a múlt hét pénteken érkezett meg a hivatalhoz.

A szakértők szerint a régi pesti zsidónegyedben sok az örökségi érték, és, bár több szempontból rossz állapotban van a terület, a rehabilitációnak lényeges akadálya nincs - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

A jelentés jócskán tartalmaz negatív megállapításokat is. Eszerint az elmúlt időszakban történt bontások értéket pusztítottak, az építések pedig rossz minőségűek, tehát nem egyeztethetők össze a világörökségi státusszal - magyarázta Fejérdy Tamás.

A szakmai anyag készítői bontási és építési moratóriumot javasolnak - mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese, hozzátéve: ezt azóta el is rendelték.

A moratórium nem visszamenőleges hatályú, ezért a Dohány utcai zsinagóga melletti építkezés folytatódhat, hiszen arra még korábban adtak ki engedélyt - fűzte hozzá Fejérdy Tamás.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×