Miért vannak óriási különbségek a távhőárak között

Infostart
2008. március 3. 07:24
A távhőcégek váltig állítják, hogy ők költséghatékonyan szolgáltatnak, csak a lakásokban keletkezik nagy veszteség az egyedi szabályozás hiánya miatt. Ahogy a gáz drágul, egyre kevesebben hisznek ebben, és megpróbálnak menekülni a hatalmas számlák terhe alól - írta a Népszabadság.

Két-háromszoros különbségek is előfordulnak ma településenként a fűtésszámlákban. Egy kétszobás panellakásban a fűtéséért és a meleg vízért 10-15 ezer forintot kell fizetni a városokban: a legkevesebbet Győrött, ahol most sem emelnek, míg Nyíregyházán, ahol eddig is 16 ezer fölötti számok szerepeltek a számlán, márciustól 5-7 százalékos drágulásra lehet számítani.

Budapesten már 40-50 ezer forintot fizetnek a családok egy hónapra, és nehezen tudnak kiigazodni a számok és a magyarázatok között. Ez nem is csoda, hiszen a Fővárosi Közgyűlés megváltoztatta az alapdíj-hődíj arányokat, így aztán most már talán csak a szakértők tudnak kiigazodni azon, vajon a nagyobb hideg, a magasabb gázár, vagy a nagyobb mohóság miatt kell márciusban kétszer annyit fizetni, mint egy éve.

A Népszabadság azt írja, hogy az Országgyűlés ma tárgyalja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló határozati javaslatot, amely az Országgyűlés saját, állandó intézményévé emelné a szervezetet. A határozati javaslatot, amelynek elfogadásához egyébként feles többség is elegendő, egyedül a liberálisok nem támogatják.

A KMKF 2004. szeptember 10-én alakult meg a különböző kárpát-medencei államok országos vagy tartományi, megyei szinten megválasztott képviselőinek és az Európai Parlamentben mandátummal rendelkező magyar képviselők egyeztető fórumaként. A KMKF évi egy alkalommal, szeptemberben plenáris ülést tart Budapesten.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy beérkezett az országba és rövidesen üzembe helyezik azt a három páncélozott, golyóálló Audit, amelyet a Köztársasági Õrezred szerzett be a kormányfő és más védett vezetők biztonságos szállítására. A Havaria Press úgy tudja, hogy a három luxusautó megvásárlása része annak a 14 darabos, 370 millió forintos új autó-beszerzési programnak. Mivel a beszerzés valamennyi részlete államtitok, nem lehet tudni, milyen felszereltséggel érkeztek az autócsodák, illetve mennyibe kerültek az autók külön-külön.

A Magyar Nemzet szerint a népszavazáson való részvételre és a három igenre buzdítottak a Lungo Drom szombati kongresszusának felszólalói. Farkas Flórián elismerte, hogy a cigányság egy része nem képes és nem akar alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, és ezzel a becsületes cigányoknak is ártanak. Úgy fogalmazott: ezért elhatárolódnak a cigányság bajkeverők kisebbségétől, de elvárják ugyanezt a többségi társadalomtól is a cigányellenes megnyilvánulásokkal szemben.

A budapesti tőzsdén szereplő negyven társaság összesített eredménye 2007-ben 647 milliárd forintra rúgott, ami 10,3 százalékkal kisebb a 2006-osnál - írja a Napi Gazdaság. A csökkenés teljes egészében a MOL-nak tudható be - a társaság 75 milliárd forintos eredménycsökkenésétől eltekintve a többi 39 tőzsdei cég összesített eredménye gyakorlatilag a 2006-os szinten maradt 2007-ben is, noha a blue chipek közül a Richter és az Mtelekom is rosszabb eredményt ért el, mint egy évvel korábban. A nagyok közül csak az OTP tudott javítani, ám profitnövekedése elmaradt a megszokott ütemtől.

A parlamenti bizottságok ma tárgyalják a pénteken benyújtott adócsomagot, amely az áfatörvény pontatlanságait is korrigálja, és megváltoztatja az adózás rendjéről szóló törvényt - írja a Világgazdaság. Az áfatörvényből a fordított adózásra vonatkozó passzusokat is sok bírálat illette, a módosítás szűkíti az építő szerelő szolgáltatásoknál fordítottan adózó tevékenységek körét. Bővül a cégek választási szabadsága ingatlanok bérbeadásánál, és egyszerűsödik a közbeszerzésekkel kapcsolatos kifizetésekhez szükséges nullás igazolások kiadása.

A porfolio.hu azt írja, hogy erős általánosítás a gyógyszerárak csökkenéséről szóló egészségügyi minisztériumi közlemény, mivel a KSH adataiból kiderül: a gyógyszerek általános árszintje stagnált, enyhén emelkedett. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint 2007 áprilisától kezdve minden hónapban csökkentek a gyógyszerárak, a gyógyszer-gazdaságossági törvény hatására.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján azonban az áresést mutató termékkör csupán visszafogni tudja az általános inflációs környezetben a gyógyszerek átlagos drágulását, tehát más termékek jelentősen drágulnak. Sőt, ha a lakosság teljes egészségügyi kiadásának árszintjét nézzük, akkor megállapíthatjuk: 2008 januárjában 13,5 százalékos volt az egyéves drágulás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 3.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást