A hétvégi vihar nem kímélte a 100-150 éves fákat

Infostart
2008. március 3. 12:13
Az eddigi adatok szerint több mint ezer köbméter fa dőlt ki a hétvégi vihar miatt a Budai-hegységben és a Pilisben - mondta az InfoRádió kérdésére Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Több mint ezer köbméter fa dőlt ki a hétvégi vihar következtében a Budai-hegységben és a Pilisben - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Lomniczi Gergely kiemelte, hogy leginkább a főváros környékét és a Pilis magasabban fekvő területeit sújtotta a szélvihar.

Két nagyobb területen okozott jelentős kárt a vihar: Budaörs térségében, a Huszonnégyökrös-hegy oldalában öt hektáros területen döntött ki fenyőket, szinte tarvágást végezve, míg Pilisszentléleknél kéthektáros bükkerdőt döntött ki - fejtette ki a szóvivő.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az erdő regenerálódásának ideje az adott terület adottságaitól is függ.

Budaörsön például 15-20 évre van szükség, hogy ismét teljesen záródott erdőállomány jöjjön létre, míg egy jobb termelőhelyi adottságú részen 8-10 év is elég lehet, de a kidőlt 100-150 éves fákat csak ugyanannyi idő alatt lehet pótolni - hangsúlyozta.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője közölte, hogy a turistaútvonalakon a balesetveszélyt megszüntették. Viharos, szeles időben érdemes elkerülni ezeket a területeket, vagy fokozott figyelemmel járni az erdőben - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást