Kóka: A Fidesz megijedt, ezért képtelenségeket állít

InfoRádió / MTI
2008. március 1. 16:20
Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint a Fidesz politikusai azért állítanak képtelenségeket a népszavazás kapcsán, mert az ellenzéki párt megijedt. A pártelnök az SZDSZ országos tanácsának ülése után még nem tudta megmondani, mikorra zárul le az esetleges pártelnök-választási visszaélések vizsgálata.

A Fidesz megijedt a március 9-i népszavazástól, már nem biztos abban, hogy sikeres lesz az általa kezdeményezett referendum a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról, ezért a legnagyobb ellenzéki párt "képtelenségeket" állít - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ elnöke a párt országos tanácsának budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón.

A kisebbik koalíciós párt vezetője úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, mint volt kormányfőnek és jogásznak tudnia kellene, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj nem adó, mivel ha az lenne, nem lehetne róla népszavazást tartani.

Ugyancsak képtelenségnek nevezte azt, hogy a kormány ezekkel a díjakkal az egészségügyből kivont pénzt akarná kompenzálni. Mint rámutatott, semmivel nem csökkent a gyógyintézmények állami finanszírozása, hanem a vizitdíj és a kórházi napidíj többletforrást jelent.

Kóka János kitért arra is, hogy felmérések szerint csökken az igen, és nő a nem szavazataránya a lakosság körében, ettől ijedt meg a Fidesz.

A pártelnök és Gulyás József, az OT elnöke beszámolt arról is, hogy a testület felhatalmazta a párt vezetését, hogy történjen meg, s mielőbb záruljon le a tavalyi, esetleges pártelnök-választási visszaélések ügyének kivizsgálása. Ettől függhet, hogy szükség lesz-e tisztújító közgyűlésre.

A politikus nem tudott még dátumot mondani, hogy mikorra várható a vizsgálat befejezése, de szerinte ez rövid időn belül megtörténik.