Az egészségügyi törvény ellen demonstráltak Budapesten

InfoRádió / MTI
2008. március 1. 15:29
Mintegy félszáz ember vonult több fővárosi kórház, az Országos Mentőszolgálat, majd a Parlament épülete elé szombaton, hogy tiltakozzanak az egészségügyi reform ellen, valamint megemlékezzenek arról a férfiról, akit január végén a mentők mintegy 8 órán keresztül szállítottak több kórházba, s végül gyomorvérzésébe belehalt.

Az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató demonstrálók rendőri biztosítás mellett vonultak a 44 éves Lőrincz János Kerepes utcai lakása elől, ahol a férfi január 26-án az utcán rosszul lett, az Országos Baleseti Intézet, majd a Péterfy Sándor utcai Kórház és a Szent Rókus Kórház elé, ahová a mentők szállították a férfit.

A tüntetők a kórházak előtt és a vonuláson "a börtönbe, gyilkos kormány, és az egészségügy nem tőzsde, Horváth Ágnes (egészségügyi miniszter) börtönbe" jelszavat skandálták.

Több demonstráló Lőrincz János arcképét ábrázoló táblát tartott, amelyre azt írták: "az egészségügyi reform áldozata". A tüntetők a Nyugati tér érintésével az Országos Mentőszolgálat Markó utcai épülete, majd a Parlament elé vonultak.

A szónokok a kórházak és az Országház előtt azt hangoztatták, hogy a március 9-ei népszavazáson az emberek szavazzanak három igennel, "mert ez biztosítja Magyarország jövőjét".

A rendőrség által tudomásul vett demonstráció kora délután rendbontás nélkül ért véget amikor kitört a Belvárost elérő viharos erejű szél és jégeső.