Az SZDSZ ragaszkodik a Nabuccóhoz

Infostart
2008. február 27. 18:14
Az SZDSZ felszólítja a miniszterelnököt, hogy csak akkor írja alá a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi ágának megépítéséről szóló kormányközi megállapodást, ha meggyőződött arról, hogy az nem sérti a Nabuccó vezeték projektet. Kóka János szerint a parlamentnek határozatban kell kinyilvánítania, hogy a Nabuccót támogatja.

Az SZDSZ szerint a Déli Áramlat gázvezeték megépítése szükséges, de nem helyettesítheti az Európai Unió által támogatott Nabucco gázvezetéket. Kóka János azt mondta, a kabinetnek egyértelművé kell tennie, hogy a Nabuccót támogatja.

"Azt kértük, hogy csak olyan szerződést írjon alá a kormány Oroszországgal, ami nem csökkenti a Nabuccó megvalósulásának esélyeit. Azt is kértük a kormányfőtől, hogy fejezze ki egyértelmű és feltétlen elkötelezettségét a Nabucco mellett" - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke.

Az InfoRádió kérdésére, hogy az SZDSZ számára milyen garancia jelentené a Nabucco melletti elkötelezettséget, Kóka János azt mondta: egy - a Nabucco projekt felgyorsításáról szóló országgyűlési határozat - megalkotása elegendő lenne. Az erről szóló javaslatot már el is készítette a liberális párt, ezt még a héten be akarja nyújtani a parlamentnek.

Emellett az SZDSZ egy ötpárti munkacsoportot is létrehozna a Nabucco vezeték megépítésének előkészítésére. Kóka János elmondta, a következő időszakban évente 100 milliárd köbméterrel fog növekedni Európa gázigénye, ezt a Nabucco 30 milliárddal, a Déli Áramlat pedig 10 milliárddal fogja csökkenteni. A pártelnök szerint ezért mindkét vezetékre szükség van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást