Mikola: A kormánynak pótolnia kell a kieső bevételeket

Infostart
2008. február 23. 14:19
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke szerint a több-pénztáras rendszer bevezetése után várhatóan egyre többet kell fizetni az ellátásért.

Mikola István az InfoRádióban elmondta: a március 9-ei népszavazás nemcsak a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szól, hanem arról is, hogy ne legyenek drágábbak ezek a térítések.

A Fidesz szakpolitikusa emlékeztetett: a kormány a konvergenciaprogramban 2006 és 2009 között 250 milliárd forintot von ki az ágazatból.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a kormánynak alkotmányos kötelezettsége az egészségügyi rendszer működtetése, így ha a népszavazáson az igenek győznek, pótolni kell a háziorvosok kieső bevételeit.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke hozzátette: a szakmai szervezetek, a civil társadalom, a köztársasági elnök, sőt baloldali szociológusok sem támogatják a reformokat.

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Turi-Kovács Béla az InfoRádiónak azt mondta: a Kisgazda Polgári Szövetségpárt arra buzdítja a kistelepülésen élő embereket, hogy voksoljanak igennel a népszavazáson.

A szervezet elnöke szerint meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a magyar kis- és középbirtokosok talpon maradhassanak. Ehhez szükség lenne arra, hogy a kormány támogassa a szövetkezési mozgalmakat.

Turi-Kovács Béla hozzátette: megállapodtak a Fidesszel arról, hogy a következő országgyűlési választáson együttműködnek.

Kormánycáfolat

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának MSZP-s elnöke szerint sem a szocialista frakció, sem a kormány nem tervezi a vizitdíj és az egészségbiztosítási járulék mértékének emelését.

Kökény Mihály azt mondta: a költségvetésben nincs 50 milliárd forint arra, hogy egy eredményes népszavazás után ezeket az összegeket - a tandíjjal együtt - pótolja.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Turi-Kovács Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mikola István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást