Elmaradhat a gázáremelés a népszavazás miatt

Infostart
2008. február 23. 11:14
Elképzelhető, hogy nem drágul a gáz áprilistól, mert akkor már a március 9-i népszavazás előtt be kellene jelenteni az áremelést - írja a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság arról számol be, hogy nem lesz gázáremelés áprilistól, noha a Magyar Energia Hivatal szerint 13 százalékkal kellene emelkedniük a gázáraknak áprilisban. Ezt március elsejéig be kell jelenteni, vagyis a rendeletnek a március 9-i népszavazás előtt meg kellene jelennie.

A lap szerint az alábbi forgatókönyvek képzelhetők el: az egyik, hogy a gázárakat egy kicsivel későbbi időponttól emelik; ami azt jelenti, hogy a bejelentést a népszavazás utáni időpontra tolják el. A másik lehetőség, hogy az első negyedév végén elmarad az emelés, és a gáznagykereskedőnél így keletkezett veszteséget később pótolják.

A felhalmozott százmilliárdos adósságot 2007-től fizeti vissza a lakosság a magasabb gázárakban, de a törlesztés még nem fejeződött be. Ez azért kínos - írja a Népszabadság - mert ennek a gázpiac eredetileg júliusra tervezett nyitásáig meg kellett volna történnie. Igaz: fél évet csúszik a nyitás, így van mód még arra is, hogy július elsejével a régi és az új tartozást is beépítő árat határozzanak meg.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy megérkezett az első kifogás az Alkotmánybírósághoz az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, február 11-én másodszor is elfogadott törvényhez. A Heti Válasz című lap értesülése szerint a beadványt egy magánszemély nyújtotta be.

Közben folytatódik a népszavazási kampány. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Nyíregyházán arról beszélt: az egészségügy rendbetételéhez új alapokra van szükség. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: jelentősen nőtt a népszavazás tétje; március 9-én a választópolgárok nemcsak arról döntenek, hogy megszűnjön-e a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj, hanem megelőzhetik azok emelését is.

Pénteken a Fidelitas tandíjellenes tüntetést is tartott.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást