Ingyenessé tennék a pneumococcus elleni vakcinát

Infostart
2008. február 21. 18:00
Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet azt javasolja, hogy Magyarországon legyen kötelező és ingyenes a súlyos tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium elleni védőoltás a gyermekek számára. Az 5 évesnél fiatalabb fertőzöttek közel fele ugyanis belehal egy ilyen - ma már megelőzhető - fertőzésbe, és, ha túléli, akkor is maradandó károsodásokat szenved. Az országos tisztifőorvos közölte: mérlegelik a védőoltás ingyenessé tételét a leginkább veszélyeztetettek számára.

Felvetetnék a minden gyermek számára kötelezően és térítésmentesen biztosított védőoltások közé a súlyos tüdőgyulladást okozó pneumococcus-fertőzés elleni vakcinát, amely Európa több országában már bekerült a minden gyermek számára javasoltak közé - mondta az InfoRádiónak az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Mészner Zsófia hozzátette: a fertőzés a rosszabb körülmények között, szerényebb anyagi helyzetű családban élőket fokozottabban érinti; kevésbé várható el, hogy az ilyen családok - akár az eredeti árnál olcsóbban is -, de megvegyék a vakcinát.

A Fővárosi Szent István és Szent László Kórház főorvosa közölte: éppen ezért fontos, hogy a védőoltás egy bizonyos, meghatározott életkor alatt legyen ingyenesen hozzáférhető.

A főorvos hozzáfűzte: a védőoltás tíz gyermek közül hétnél megakadályozná az invazív betegség kialakulását. Emellett tíz gyermekből négynél elkerülhető volna, hogy kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladása legyen.

A pneumococcus-fertőzés halálozási aránya igen magas, ám, ha a gyerek túléli a betegséget, akkor is maradandó károsodásokat szenved. A megoldás éppen ezért a megelőzés - jelentette ki az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója.

Megfontolják

Az életkorhoz kötött oltási programok felülvizsgálata folyamatosan zajlik, több betegség megelőzésére vannak már vakcinák, amelyek magyarországi bevezetését mérlegelni kell - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos.

Néhány önkormányzat felvállalta, hogy a humán papillomavírus elleni védőoltást ingyenesen hozzáférhetővé teszi a 13 és 18 év közötti lányoknak. Falus Ferenc szerint Magyarország gazdasági helyzete azonban még nem teszi lehetővé, hogy az Európai Unióban elsőként vegye fel ezt a védőoltást a kötelezők közé.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: fontos lenne a HPV-vírus elleni oltás bevezetése, az azonban nem költséghatékony, hiszen egyelőre nem lehet pontosan tudni hogy hány évig nyújt védelmet a fertőzés ellen - jelenleg 5-6 évre teszik ezt az időtartamot -, ez pedig kevés annak tekintetében, hogy egy adagnyi oltóanyag 90 ezer forintba kerül.

Már fontolgatják az illetékesek, hogy milyen körben lenne érdemes kiszélesíteni a pneumococcus elleni védőoltás ingyenes hozzáférhetőségét, de arról még nincs szó, hogy azt a kötelező védőoltások körébe is bevezetnék

Az oltás megelőz néhány gyermekkorban kialakuló betegséget, ennek hatására pedig csökken az időseknél kialakuló pneumococcus-fertőzések száma - fűzte hozzá Falus Ferenc.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mészner Zsófia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Falus Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást