Tűzoltók törték rá az ajtót a magára hagyott gyermekre

Infostart
2008. február 20. 07:16
Több órára magára maradt másfél éves gyermekhez hívták ki a tűzoltókat egy újpesti lakásba - tudta meg az InfoRádió. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint a kicsit sokkolták a történtek.

Órák óta gyermeksírást hallottak a szomszédok egy IV. kerületi panelépület negyedik emeletének egyik lakásából, ezért értesítették a rendőrséget - tájékoztatta az InfoRádiót a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.

Molnár Péter közölte: a tűzoltók törték be a lakás ajtaját, ahol egyedül találtak egy másfél év körüli gyermeket, akinek édesapja, akivel él, némi élelmet hagyott az ágyon, és bekapcsolta neki az egyik mesecsatornát.

Az apa azt mondta, hogy csak tíz percre hagyta egyedül a gyereket, a szomszédok azonban azt állították, hogy közel négy órán át hallották sírni a kicsit - tette hozzá a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.

Azt nem lehet tudni, hogy az apa miért hagyta magára a gyermekét - mondta Molnár Péter.

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője hozzáfűzte: nem gyakori, de előfordul, hogy ilyen esetekhez kell kimenniük.

...ha többé nem fordul elő

Sokkot kapott az a másfél éves gyermek, akit édesapja több órára magára hagyott otthonukban. Ha ilyesmi csak egyszer történik, azt még helyre lehet hozni, amennyiben azonban rendszeresen előfordul, egy egészségtelen karakter kibontakozása várható, egy olyan személyiségé, amely nem tud igazán szeretni, és nem is hiszi, hogy az emberek szerethetők - mondta az InfoRádiónak Ranschburg Jenő gyermekpszichológus.

A szakértő szerint egyetlen ilyen rendkívüli esemény emléke kinevelhető a gyerekből. Ez az eset a személyiségfejlődés szempontjából még nem jár tragikus következményekkel, hogyha a kicsi környezete mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak az agyában, hanem a zsigereiben, a lelkében rögzült emléket is elfelejtse.

Ranschburg Jenő elmondta: a gyermek úgynevezett szeparációs félelmet érzett, hiszen egy ekkora kicsi számára nincs rémisztőbb, mint a tökéletes egyedül hagyottság élménye. Ez az érzés mérhetetlen sokkot okozhat ebben az életkorban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ranschburg Jenõ gyermekpszichológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást