Zuschlag János csak politikai felelősségét ismerte el

InfoRádió / MTI
2008. február 19. 18:20
Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen ellene és 13 társa ellen folyó bűnügyben vallomást tett, melyben politikai felelősséget vállalt az MSZP ifjúsági szervezete és a civil szervezetek esetleges finanszírozási szabálytalanságaiért.

Kovács M Gábor, Zuschlag János ügyvédje elmondta, hogy védencével egyetértésben nyilatkozik a vallomásról. "Zuschlag János az ügyészségen vallomást tett, a kormányokon és politikai oldalakon átívelő ifjúsági intézményrendszer működéséről, a politikai ifjúsági szervezetek finanszírozási módjáról" - mondta a védő.

Zuschlag János beszámolt az ügyészségen a Fiatal Baloldal gazdálkodásról is, "melynek során elmondta, hogy bevett gyakorlat volt, hogy politikai ifjúsági szervezetek más civil szervezetekkel közösen valósítják meg programjaikat".

Vallomásában elismerte: "a büntetőeljárásban érintett egyesületek a Fiatal Baloldallal sok közös programot szerveztek, így a finanszírozási kérdésék is összefolyhattak, így, ha ennek keretében szabálytalanságok történtek, azért, mint a FIB elnökhelyettese, politikai felelősséget vállal".

Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész-helyettese az MTI-nek megerősítette Zuschlag János vallomásának tényét. Hozzátette: Zuschlag János vallomásában nem tért ki konkrét részletekre, sőt az ilyen irányú kérdésekre nem is volt hajlandó válaszolni.

A főügyész-helyettes hangsúlyozta: A gyanúsított vallomása semmilyen újdonsággal nem szolgált a nyomozóhatóság számára.

Szabó Ferenc emlékeztetett arra: március 19-e a nyomozás befejezésének határideje. A nyomozás gyakorlatilag befejeződött, az iratismertetések vannak hátra. Nem az ügyészségen múlik, hogy a határidőig az iratismertetések befejeződnek-e, mert lehetnek további indítványok és bizonyítás kiegészítési javaslatok.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára a Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János előzetes letartóztatását. Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét - társaival együtt - a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt.