Népszavazás: lila, zöld és fehér lapokon voksolhatunk

InfoRádió / MTI
2008. február 16. 09:45
Több új eljárási szabályt kell alkalmazni a március 9-ei népszavazáson, a legfontosabb változás az igazolással szavazókat érinti.

A választási eljárásról szóló törvény tavaly decemberi módosítása értelmében minden településen, ahol legalább két szavazókör van, ki kellett jelölni egy olyat is, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

A szavazókörök listáját az interneten tette közzé az Országos Választási Iroda. Megszűnt az a lehetőség, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe.

Újdonság az is, hogy három szavazólap lesz, a kérdések - lila, zöld és fehér - lapokon szerepelnek majd. Ezzel a szavazatszámláló bizottságok munkáját kívánja megkönnyíteni az Országos Választási Iroda. A szavazólapok mellett a bizottságnak egy borítékot is át kell adnia a választónak.

Jövő péntekig lehet jelezni az Országos Választási Irodánál, ha valaki külképviseleten kíván voksolni a népszavazáson. Az iroda tájékoztatása szerint a február 22-ei határidő után már nem lehet bekerülni a külképviseleti névjegyzékbe.

A választási értesítőt ugyancsak eddig az időpontig kell megkapnia a 8 millió választópolgárnak.