Teljes titokban zajlanak a tárgyalások sztrájkügyben

Infostart
2008. február 15. 18:02
Megkezdte munkáját a MÁV és a VDSZSZ között közvetítő Herczog László. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárát csütörtökön kérték fel a közvetítésre, miután a szakszervezet és a munkáltató közötti tárgyalások megrekedtek.

A VDSZSZ 10 százalékos béremelést, és 250 ezer forint fejenkénti juttatást követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, a MÁV azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az igények irreálisak és jogszerűtlenek is.

Nem tudtak megállapodni a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatások mértékéről sem. A szakszervezet sztrájkkészültségben van, legutóbb éppen péntekre ígérték, hogy újrakezdik az úgynevezett "gördülő sztrájkot", de szinte az utolsó pillanatban bejelentették, hogy ha közvetítőt vonnak be a tárgyalásokba, akkor 5 napig elhalasztják az újabb munkabeszüntetést.

Herczog László szakállamtitkár, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat szakértője már meg is kezdte a tárgyalásokat, ettől kezdve az események irányítása az ő kezében van.

A szakértő azzal kezdte, hogy megismerkedett a két oldal álláspontjával. Pénteken délelőtt a VDSZSZ, délután a MÁV illetékeseivel tárgyalt.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője elmondta: a megbeszélések Herczog László kérésére rendkívül szűk körűek voltak. Külön találkozott a vasutas munkáltatók, azaz a MÁV-Start, a Gépészeti Zrt. és a Trakció két-két képviselőjével, és a találkozókon rajtuk kívül senki sem lehetett jelen. Nincs információ arról sem, mi hangzott el.

A közvetítő szabja meg, mikor, milyen ütemezésben, milyen metodikával folytatódnak a tárgyalások, így sem Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, sem a MÁV képviselői nem tudják, mikor, és hogyan találkoznak ismét akár egymással, akár Herczog Lászlóval.

A Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára korábban az InfoRádiónak azt mondta: a sajtóhírekből tudja, hogy elég távol vannak az álláspontok, és egyelőre nem tudja, a megszabott öt nap alatt eredményre jutnak-e. Herczog László hozzátette azonban, hogy a közvetítők szinte minden esetben, amikor hozzájuk fordulnak, sikerrel járnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást