Sólyomnak hétfőig döntenie kell - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. február 15. 19:22
A köztársasági elnöknek legkésőbb hétfőig kell aláírnia az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt - közölte hivatalának főosztályvezetője. Kumin Ferenc szerint Sólyom László úgy látja, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénnyel összefüggő kifogásainak többségét a parlament által elfogadott módosítások nem érintették.

Hétfőig kell aláírnia az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt az államfőnek. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője közölte: az Alkotmánybíróság 2003-as határozata szerint az államfő egy újból elfogadott törvény esetében öt napon belül köteles aláírni a jogszabályt és kihirdetni azt. Szólt arról is, hogy Sólyom László úgy látja, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénnyel összefüggő kifogásainak többségét a parlament által elfogadott módosítások nem érintették. Korábban a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. A fórum szerint Sólyom Lászlónak az ügyben az Országgyűléshez kellene fordulnia és népszavazást kezdeményeznie.

A kórházak fejlesztéséhez elengedhetetlennek nevezte a vizit- és a kórházi napidíjból származó bevételeket a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 460 új ágyának átadásakor úgy fogalmazott: a díjak eltörlését támogató népszavazási kampányok csak indulatkeltésre alkalmasak. Pesti Imre, a Fidesz képviselője ugyanakkor úgy nyilatkozott: nem teljesítette a kormány által megfogalmazott célokat a vizitdíj és kórházi napidíj a bevezetése óta eltelt egy évben.

Átláthatóbb és egyszerűbb közbeszerzéseket ígért valamint a bürokrácia csökkentését nevezte fontos feladatának a kijelölt igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés Európai ügyek bizottságában. Draskovics Tibor kinevezését támogatta a testület. A szocialista politikus a meghallgatáson terveiről szólva arról is beszélt, hogy egyszerűsítené az építési beruházásokat érintő szakhatósági engedélyeztetés menetét.

Közvetítő bevonásával folytatódik a munkaügyi vita a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között, miután az érdekképviselet 5 nappal meghosszabbította a munkabeszüntetés felfüggesztésének határidejét. Gaskó István elnök az InfoRádiónak azt mondta: Herczog László munkaügyi szakállamtitkár kapcsolódik be a tárgyalásokba.

Nagy árat fizethet a BKV a 4-es metró beruházóival kezdett vita miatt, ugyanis a cég könnyen egyfajta kötbércsapdába kerülhet. Az InfoRádió értesülései szerint a metró alagutat építő Bamco konzorcium mintegy 20 milliárd forintos többletköltséget tartalmazó követeléslistát nyújtott be a BKV-nak, és bár ennek túlnyomó részét nem találták jogosnak, elképzelhető, hogy a kivitelező máshogyan próbálja érdekeit érvényesíteni. Ha ugyanis a fúrópajzsok nem tudnak továbbhaladni a félkész Fővám téri állomás miatt, akkor a BKV-nak napi 50 millió forint kötbért kell fizetnie a Bamco-nak és hasonló a probléma a még készülő Gellért téri megálló esetében is. Közben a Fővárosi Közgyűlés az ellenzéki KDNP és az MDF javaslatára a BKV buszvásárlási tenderének kivizsgálására kérte fel a cég felügyelőbizottságát. A testület elfogadta a kerületek és a főváros közti forrásmegosztásról szóló rendeletet is.

A Mol Nyrt. vezérigazgatója szerint a magyar olajtársaság tavaly jó évet zárt, hatékonysága a világ élvonalába tartozik. Mosonyi György, miután a vállalat közzétette gyorsjelentését, hangsúlyozta: a Mol lekötött tőkére vetített megtérülési mutatója 19 százalék, ami az iparág egyik legjobbja. A Mol tavaly 254,1 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 23 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 329 milliárd forintnál.

Elvégezték Magyarország első műszíves beültetését a Semmelweis Egyetem ér- és szívsebészeti klinikáján. A műszívet egy 58 éves férfi kapta meg. Acsády György, a klinika igazgatója az InfoRádióban elmondta: az eljárás nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, de jelentősen javíthatja a várólistán lévő betegek túlélési esélyeit.

A várakozásokkal ellentétben nem közölte Koszovó függetlenné válásának időpontját a dél-szerbiai tartomány miniszterelnöke. Hasim Thaqi mindössze annyit mondott: a terveknek megfelelően hozzák meg döntésüket. A belgrádi B-92 rádió ugyanakkor úgy tudja: vasárnap délután 5 órakor jelentik be az elszakadást Szerbiától. Közben letette a hivatali esküt Boris Tadic újjáválasztott szerb elnök, aki közölte: Szerbia diplomáciai válaszlépéseket tesz a tartomány függetlenségét elismerő országokkal szemben.

Csehországban a megismételt voksolás harmadik fordulójában újraválasztották újabb öt évre Václav Klaus államfőt. A jobboldali politikus egyetlen ellenfele Jan Svejnar, a szociáldemokraták és a zöldek jelöltje volt az utolsó körben.

Kenyában a decemberi, vitatott elnökválasztás felülvizsgálatáról állapodtak meg az egymással szemben álló politikai erők - jelentette be a pártok között közvetítő Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár. A tervek szerint egy kenyai és külföldi szakértőkből álló független bizottságot állítanak fel. Az etnikai összetűzéseknek már több mint ezer halálos áldozata van az afrikai országban.