Veres: elérhető a 2,8 százalékos növekedés - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. február 14. 20:49
Nem lát indokot az idei növekedési prognózis módosítására a pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a piaci várakozásokat alulmúlta a most közzétett tavalyi GDP-adat. Veres János hangsúlyozta: továbbra is elérhetőnek tartja a 2,8 százalékos idei gazdasági bővülést.

Tállai András, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes tagja ugyanakkor úgy nyilatkozott: az 1 százalékot alig meghaladó gazdasági növekedés hosszú távon veszi el a gazdaságtól a kitörés lehetőségét, a több mint 7 százalékos infláció pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar családokat és vállalkozásokat.

Keddig nem lesz vasutassztrájk


A megállapodás hiányában is elmarad a péntekre ígért vasutassztrájk. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a MÁV-val folytatott tárgyalás után bejelentette, hogy öt nappal meghosszabbítják a munkabeszüntetés felfüggesztésének határidejét. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy ebben az öt napban Herczog László munkaügyi szakállamtitkár közvetítőként kapcsolódik be a megbeszélésekbe. Az érdekképviselet továbbra is azt szeretné, hogy a vasutasok fejenként nettó 250 ezer forintot kapjanak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ezen kívül - a megajánlott 6,9 százalék mellett - 10 százalék többlet bérfejlesztést követel a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára. A MÁV változatlanul úgy véli, hogy a szakszervezet követeléseinek sem jogi, sem gazdasági alapja nincs.

Orbán: a népszavazás után bármi megtörténhet

A Fidesz elnöke szerint más következménye lesz a népszavazásnak attól függően, hogy hányan vesznek részt a referendumban, és az emberek milyen arányban mondanak igent az ellenzéki párt kérdéseire. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormánypolitika megváltoztatásához elsöprő erejű eredményt kell elérni a népszavazáson. A Fidesz elnöke úgy vélekedett, hogy ma még megjósolhatatlan, mi történik akkor, ha a magyar társadalom többsége egyértelműen és világosan kimutatja akaratát. Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy az egészségügyi alapellátásban nincs helye az üzleti érdekeknek. A politikus megerősítette korábbi ígéretét, miszerint visszaállítják az egészségbiztosítás mostani rendszerét, ha kormányra jutnak. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a befektetőknek is jobb, ha ezt most megértik.

Több tízmilliárdos bevétel a gazdaság kifehéredéséből

Mintegy 80-100 milliárd forint államháztartási többletbevétel származott tavaly a gazdaság kifehéredéséből - állapította meg az intézkedések hatását vizsgáló bizottság. A miniszterelnök által 2007 őszén felkért háromfős testület jelentése 6,7 milliárd forintra becsüli az intézkedések többletköltségét, így a számítások szerint az elszámolható nettó államháztartási többletbevétel 73 és 93 milliárd forint közötti összegre tehető.

OTP: tíz százalékos lehet az eredménynövekedés


Tíz százalék feletti eredménynövekedést tervez az idén az OTP csoport. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a terv megvalósításának egyetlen kockázataként a világgazdasági helyzetet nevezte, amely megnehezítheti a bank forráshoz jutását. A pénzintézet éves gyorsjelentését értékelve Csányi Sándor azt mondta: bár 2007 az OTP legsikeresebb éve volt, hiszen ilyen magas összegű nyereséget még soha nem ért el a bankcsoport, mégis ez volt a legnehezebb esztendő az elmúlt évtizedben. A nehézségek között említette az alacsony gazdasági növekedést és a fogyasztás csökkenést Magyarországon. Az OTP-csoport tavaly 207,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el; ez 11,1 százalékkal haladja meg az előző évit.

Csökken a bűnözés Budapesten

A budapesti rendőrfőkapitány szerint stabil és kiegyensúlyozott a főváros bűnügyi helyzete. Tóth Gábor a rendőrség elmúlt évét értékelve az InfoRádióban elmondta: az ismertté vált bűncselekmények száma 8,8 százalékkal, 99.351-re csökkent; ez az elmúlt tíz év legalacsonyabb adata. A főkapitány közlése szerint továbbra is meghatározó, 67 százalék a vagyon elleni bűncselekmények aránya, 18 százalék a közrend elleni és 4,9 százalék a család, házasság, nemi erkölcs elleni bűncselekmény, amely elsősorban a gyermeket veszélyeztető, pedofil bűntetteket takarja.