Még egy nap a felvételi jelentkezésig: ki fizet és ki nem?

Infostart
2008. február 14. 21:20
A felvételizőknek még egy napjuk van arra, hogy postára adják jelentkezéseiket a felsőoktatási intézményekbe. A diákoknak 2008 szeptemberétől kell tandíjat fizetniük. A díjfizetés alól a hátrányos helyzetűek és a jól tanulók mentességet kapnak.

A következő tanévtől egységesen minden diák fizet a felsőfokú tanulmányaiért, ha nem rászoruló és nem tartozik a legjobb tanulók közé. Az Országgyűlés tavaly év végén módosította az ezzel kapcsolatos törvényt, így a legjobban tanuló 15 százalék biztosan mentesül a befizetés alól.

Ezenkívül szociális alapon is lehet mentességet kapni. Nem kell fizetnie annak, aki rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapott, aki állami gondozott volt, vagy gyermekvédelmi kedvezményre jogosult. Ezen kívül azok sem fizetnek, akiket szociális helyzetük miatt középiskolás korukban a jegyző védelem alá vett.

Mentesülnek a tandíj alól a kismamák, illetve kispapák is. Egészen pontosan azok, akik GYED-en, GYES-en vannak, rendszeres gyermeknevelési támogatásban vagy terhességi gyermekágyi segélyben részesülnek.

Az iskolákban nem azonos a képzési hozzájárulás mértéke: van olyan intézmény, ahol félévente 55 ezer, és van, ahol 78.750 forintot kell fizetni. Átlagosan azonban évi 105 ezer forint a tandíj összege.

A fejlesztési részhozzájárulás bevezetésével párhuzamosan megnőtt a felvehető diákhitel összege. Az államilag finanszírozott képzésben résztvevők szeptembertől az eddigi havi 30 ezer forint helyett 40 ezret igényelhetnek.

A népszavazás mindent felülírhat

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára korábban elmondta: ha érvényes lesz a Fidesz által kezdeményezett népszavazás, és a legtöbben elutasítják majd a tandíjat, akkor megpróbálják más formában bevezetni a képzési hozzájárulást.

Manherz Károly hozzátette: abban a hallgatói önkormányzatok és a tárca is egyetért, hogy a hozzájárulásra szükség van, annak feltételeiről és mikéntjéről egy ilyen esetleges helyzetben tárgyalni kell majd.

A Magyar Rektori Konferencia múlt héten nyilvánosságra hozott javaslata szerint 2010-től eltörölnék a költségtérítéses képzést a felsőoktatási intézményekben. Tandíjat pedig a teljesítményük alapján fizetnének a diákok.

A legjobban tanulóknak nem kerülne pénzbe az oktatás, a legrosszabb teljesítményűek pedig maximum annyit fizetnének, mint most a költségtérítéses képzésre járók.

A konferencia elnöke szerint ez azért jobb a jelenlegi rendszernél, mert a diákok évente változó teljesítményük alapján fizetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást