Lakópark okoz feszültséget a Dohány utcai zsinagógánál

Infostart
2008. február 14. 20:40
A városvédő Óvás Egyesülte tiltakozik a Dohány utcai zsinagóga közvetlen szomszédságában, műemléki környezetben helyet kapó lakópark építése ellen. A beruházó cég egyik tulajdonosa, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének volt alelnöke azonban azt mondja: rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel, és véleménye szerint olyan épületet alkotnak, amely megfelel a kor követelményének.

Perczel Anna építész, az Óvás Egyesület munkatársa az InfoRádióban azt mondta: a Síp utca 8. és 10. szám alatti házak 2005-ben kaptak műemléki védettséget, de nemcsak az utcakép, a homlokzat alapján. A műemlékké nyilvánításban a lépcsőház és a belső burkolatok is közrejátszottak.

Ennek ellenére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiadott a beruházónak egy olyan bontási engedélyt, amelyben csak a homlokzat megtartását írta elő.

Az egyesület szerint, amit a beruházó végez, az nem értékmegőrzés. Csak az utcafronti képet hagyják meg, miközben a zsinagóga udvaráról egy lakótelepszerű épületre lehet majd rálátni.

Perczel Anna szerint a neves építészek által tervezett épületek közé csak különleges házaknak lenne szabad engedélyt adni, ez azonban nem az lesz.

Õk nem a környéken laknak

Tordai Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt alelnöke, a beruházó cég egyik tulajdonosa azonban azt mondta minderre: már 2006 decemberében megszereztek minden szükséges engedélyt a beruházáshoz.

Az épület várhatóan 2009 decemberére készül el. Szerinte a tervezők figyelembe vették azt, hogy milyen környezetben építkeznek. A homlokzatokat épen hagyják, és arra is ügyelnek, hogy az épületegyüttes ne legyen magasabb a zsinagógánál.

Hogy ennek ellenére miért tiltakoznak a városvédők? Tordai Péter szerint azért, mert ők nem a környéken laknak. Ezért nem tudják, hogy ezek az 1800-as években készül épületek korszerűtlenek, komfort nélküliek voltak, amelyek a mai igényeknek nem feleltek meg.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tordai Péter, beruházó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Perczel Anna (Óvás Egyesület)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást