Két, büntetőeljárásban érintett bv-vezetőt felmentettek

InfoRádió / MTI
2008. február 14. 17:53
Két, büntetőeljárásban érintett büntetés-végrehajtási vezető felmentéséről döntött csütörtökön a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka.

Dömény Sándor megbízott parancsnok közleményében azt írta: a "büntetőeljárást megalapozó bűncselekmények jellegére és súlyára tekintettel saját hatáskörben, a munkáltatói jogkör gyakorlójaként" döntött a két vezető felmentéséről.

A közlemény arra nem tér ki, hogy az érintett vezetők milyen beosztást töltöttek be és hogy pontosan mit követtek el. Azt azonban a megbízott parancsnok leszögezte, hogy a szervezetben több, büntetőeljárásban érintett vezető nem tevékenykedik.

Dömény Sándor arról is tájékoztatást adott, hogy csütörtökön az igazságügyi és rendészeti tárca vezetője a minisztérium államtitkárának javaslatára jóváhagyta azt az intézkedési tervet, amellyel a jövőben meg kívánja előzni a vesztegetési bűncselekményeket. Az intézkedési terv elkészítésére azt követően utasította az igazságügyi tárca vezetője két héttel ezelőtt a megbízott parancsnokot, hogy nyilvánosságra került egy, a büntetés-végrehajtás több főtisztjét is érintő bűncselekmény.

A kérdéses ügyben vesztegetés és hivatali visszaélés miatt a Budapesti Katonai Ügyészség tizenegy ember - köztük volt intézetparancsnokok, illetve polgári személyek ellen - emelt vádat, mert pénzért két büntetés-végrehajtási intézetben előnyökhöz juttattak elítélteket.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára utasította a megbízott országos parancsnokot a vádemeléssel érintett, még aktív állományba tartozó tisztek fegyelmi felelősségre vonásának megindítására. Dömény Sándor még aznap közölte: a vádlottak közül egy a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományú tagja, a tiszt ellen fegyelmi eljárást is indított és felfüggesztette beosztásából.