Németh az orosz titkosszolgálat és Laborc kapcsolatáról

Infostart
2008. február 13. 07:35
A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint önmagában az a tény is nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal élén olyan személy áll, aki korábban hat évet töltött a KGB akadémiáján. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az orosz titkosszolgálatnak így a mai napig lehetnek információi Laborc Sándorról. Hozzátette: Magyarország szempontjából előnyös, ha kikiáltják Koszovó függetlenségét.

Oroszország megerősödött az elmúlt évtizedben, igyekszik kiterjeszteni nemzetközi befolyását, és ehhez sokszor átláthatatlan és vitatható eszközöket alkalmaz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt kifejtette: ezek közé az eszközök közé tartozik a titkosszolgálati hálózat újraélesztése, valamint a gazdasági és energetikai befolyás kiterjesztése.

A Fidesz politikusa kiemelte: Magyarországnak nem az a dolga, hogy az orosz titkosszolgálati terjeszkedés eszközövé váljon.

Németh Zsolt szerint ugyanis önmagában az a tény is kockázatot jelent, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal élén olyan ember áll, aki korábban hat évet töltött a KGB akadémiáján.

Laborc Sándor ez idő alatt összefonódott a titkosszolgálattal, fel tudják térképezni életmódját, szokásait és kapcsolatait, és a mai napig lehetnek információi az NBH új vezetőjéről - vélekedett.

Előnyos Koszovó függetlensége

A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint Magyarország szempontjából előnyös, ha kikiáltják Koszovó függetlenségét, mert ezszolgálja hosszabb távon a térség stabilitását. Sajtóértesülések szerint erre vasárnap, vagy legkésőbb hétfőn sor kerül.

Németh Zsolt kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar kormányfő más álláspontot képviselt, attól függően, hogy hol tárgyal, és egyszer függetlenség párti, egyszer pedig szerb barát állásponton áll.

Eljött az ideje, hogy az ország tisztázza, hogyan viszonyul Koszovó függetlenné váláshoz - hangsúlyozta.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Zsolt 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Németh Zsolt 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást